U utorak suđenje Jahji Vukoviću za ratovanje u Siriji

Srna
U utorak suđenje Jahji Vukoviću za ratovanje u Siriji

SARAJEVO - Suđenje Jahji Vukoviću, optuženom da je učestvovao u terorističkim aktivnostima u Siriji, biće nastavljeno u utorak, 2. marta pred Sudom BiH.

Ročište je zakazano za 9.00 časova, objavljeno je na zvaničnoj stranici Suda BiH.

Vuković je optužen da je počinio krivično djelo organizovanje terorističke grupe, saopšteno je iz Suda BiH.

On je na ročištu 2. februara negirao krivicu.

U optužnici se navodi da je Jahja Vuković 16. juna 2014. godine napustio BiH i otišao u Njemačku, odakle je, nakon dva mjeseca, otputovao avionom u Tursku, te ilegalno prešao u Siriju sa namjerom da se priključi terorističkim grupama na tom području.

Prema navodima u optužnici, Vuković se priključio formacijama u okviru terorističke organizacije “Džebatul nusra front” /Al nusra front/ i terorističkim grupama koje djeluju u Siriji.

Pripadnici ove terorističke organizacije su svakodnevnim oružanim akcijama, i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protivpravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama, činili terorističke akte sa namjerom nasilne izmjene ustavnog poretka i vlasti.

U optužnici se navodi da je optuženi u Siriji boravio zajedno sa drugim licima iz BiH koja su tu bila bila sa istom namjerom, te pod imenom Abdulaziz učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga “Džebatul nusra fronta”.

Vuković je u Siriji boravio sve do poraza terorističke “Islamske države”, nakon čega se skrivao u Turskoj, gdje je uhapšen, te izručen pravosuđu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana