У уторак суђење Јахји Вуковићу за ратовање у Сирији

Срна
У уторак суђење Јахји Вуковићу за ратовање у Сирији

САРАЈЕВО - Суђење Јахји Вуковићу, оптуженом да је учествовао у терористичким активностима у Сирији, биће настављено у уторак, 2. марта пред Судом БиХ.

Рочиште је заказано за 9.00 часова, објавлјено је на званичној страници Суда БиХ.

Вуковић је оптужен да је починио кривично дјело организовање терористичке групе, саопштено је из Суда БиХ.

Он је на рочишту 2. фебруара негирао кривицу.

У оптужници се наводи да је Јахја Вуковић 16. јуна 2014. године напустио БиХ и отишао у Њемачку, одакле је, након два мјесеца, отпутовао авионом у Турску, те илегално прешао у Сирију са намјером да се прикључи терористичким групама на том подручју.

Према наводима у оптужници, Вуковић се прикључио формацијама у оквиру терористичке организације “Џебатул нусра фронт” /Ал нусра фронт/ и терористичким групама које дјелују у Сирији.

Припадници ове терористичке организације су свакодневним оружаним акцијама, и то нападима на становништво, убијањима, противправним затварањима, узимањем талаца и другим радњама, чинили терористичке акте са намјером насилне измјене уставног поретка и власти.

У оптужници се наводи да је оптужени у Сирији боравио заједно са другим лицима из БиХ која су ту била била са истом намјером, те под именом Абдулазиз учествовао у терористичким активностима, пружао помоћ и борио се на страни снага “Џебатул нусра фронта”.

Вуковић је у Сирији боравио све до пораза терористичке “Исламске државе”, након чега се скривао у Турској, гдје је ухапшен, те изручен правосуђу БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана