Strani kapital ne trpi politička prepucavanja

Marijana Miljić Bjelovuk
Strani kapital ne trpi politička prepucavanja

BANjALUKA - Direktne strane investicije u BiH lani su iznosile 971,2 miliona KM i veće su za 250 miliona maraka u odnosu na godinu ranije, a na domaće tržište najviše su ulagale kompanije iz Švajcarske.

Prema podacima Centralne banke BiH, na tržištu BiH iz Švajcarske su realizovane investicije teške 210,8 miliona KM, na drugom mjestu je Turska sa 147 miliona, a na trećem Velika Britanija koja je uložila 126,1 milion maraka u investicije u BiH.

Posmatrano po djelatnostima, najviše novca uloženo je u trgovinu na malo i to 172,9 miliona, zatim u proizvodnju gotovih metalnih proizvoda 114,1 milion, dok se u proizvodnju baznih metala slilo 102,7 miliona KM.

- Trend rasta reinvestirane zarade preduzeća sa stranim investicijama iz 2020. godine se nastavio i lani  - kazali su u Centralnoj banci.

Direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) u BiH Milica Marković kazala je “Glasu Srpske” da BiH bilježi priliv stranih investicija te podsjetila da je 2020. bila loša o tom pitanju zbog pandemije virusa korona.

- Kada se pogleda struktura investicija, vidimo da se najveći rast odnosi na reinvestiranje, što znači da su postojeći investitori povećali proizvodnju ili pak usluge, u zavisnosti od toga čime se bave, što znači da su oni proširili djelatnost. To je pozitivan trend - naglasila je Markovićeva.

Međutim, ističe da izvještaji nevladinih organizacija pri Ujedinjenim nacijama BiH svrstavaju na dno ljestvice zemalja regiona po interesantnosti iz ugla stranih investicija.

- To nam, u stvari, govori da se na planu stranih investicija mora još mnogo raditi. Ta ulaganja zavise od ukupnog ekonomskog i političkog ambijenta u zemlji. Upravo ti izvještaji iz UN govore da je taj ambijent kod nas loš i da BiH nije interesantna stranim ulagačima. Od svih zemalja regiona Srbija se nalazi na vrhu te ljestvice i u 2021. godini imala je strane investicije od čak 4,5 milijardi američkih dolara, a BiH je bila na 590 miliona. To govori da je Srbija stranim investitorima najinteresantnija zemlja u regionu - podvukla je Markovićeva.

Ona je naglasila da vlasti u BiH treba da nastave da rade na poboljšanju političkog i ekonomskog ambijenta za privlačenje stranih investicija.

- To je faktor broj jedan na osnovu kojeg se kompanije odlučuju da li da dođu ili ne u BiH - podvukla je Markovićeva.

Naglasila je da je trenutna politička i ekonomska situacija u BiH nestabilna te da kao takva odbija kompanije da ulažu na domaće tržište.

- Takav ambijent investitorima nije siguran da investiraju u BiH pa traže sigurnija područja u regionu, dakle oko BiH. Oni kada plasiraju svoj kapital, koji se mjeri u milionima evra, odmjeravaju politički i ekonomski prostor jer ne žele da za pola godine traže novi prostor za ulaganje - zaključila je Markovićeva.

Austrija

Prema podacima centralne banke BiH, na kraju 2021. godine ukupne direktne strane investicije iznosile su 16,28 milijardi KM. Od to­g iznosa najviše se i dalje odnosi na Austriju i to 2,88 milijardi KM ili 17,7 odsto ukupnog stanja investicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana