Страни капитал не трпи политичка препуцавања

Маријана Миљић Бјеловук
Страни капитал не трпи политичка препуцавања

БАЊАЛУКА - Директне стране инвестиције у БиХ лани су износиле 971,2 милиона КМ и веће су за 250 милиона марака у односу на годину раније, а на домаће тржиште највише су улагале компаније из Швајцарске.

Према подацима Централне банке БиХ, на тржишту БиХ из Швајцарске су реализоване инвестиције тешке 210,8 милиона КМ, на другом мјесту је Турска са 147 милиона, а на трећем Велика Британија која је уложила 126,1 милион марака у инвестиције у БиХ.

Посматрано по дјелатностима, највише новца уложено је у трговину на мало и то 172,9 милиона, затим у производњу готових металних производа 114,1 милион, док се у производњу базних метала слило 102,7 милиона КМ.

- Тренд раста реинвестиране зараде предузећа са страним инвестицијама из 2020. године се наставио и лани  - казали су у Централној банци.

Директорица Агенције за унапређење страних инвестиција (ФИПА) у БиХ Милица Марковић казала је “Гласу Српске” да БиХ биљежи прилив страних инвестиција те подсјетила да је 2020. била лоша о том питању због пандемије вируса корона.

- Када се погледа структура инвестиција, видимо да се највећи раст односи на реинвестирање, што значи да су постојећи инвеститори повећали производњу или пак услуге, у зависности од тога чиме се баве, што значи да су они проширили дјелатност. То је позитиван тренд - нагласила је Марковићева.

Међутим, истиче да извјештаји невладиних организација при Уједињеним нацијама БиХ сврставају на дно љествице земаља региона по интересантности из угла страних инвестиција.

- То нам, у ствари, говори да се на плану страних инвестиција мора још много радити. Та улагања зависе од укупног економског и политичког амбијента у земљи. Управо ти извјештаји из УН говоре да је тај амбијент код нас лош и да БиХ није интересантна страним улагачима. Од свих земаља региона Србија се налази на врху те љествице и у 2021. години имала је стране инвестиције од чак 4,5 милијарди америчких долара, а БиХ је била на 590 милиона. То говори да је Србија страним инвеститорима најинтересантнија земља у региону - подвукла је Марковићева.

Она је нагласила да власти у БиХ треба да наставе да раде на побољшању политичког и економског амбијента за привлачење страних инвестиција.

- То је фактор број један на основу којег се компаније одлучују да ли да дођу или не у БиХ - подвукла је Марковићева.

Нагласила је да је тренутна политичка и економска ситуација у БиХ нестабилна те да као таква одбија компаније да улажу на домаће тржиште.

- Такав амбијент инвеститорима није сигуран да инвестирају у БиХ па траже сигурнија подручја у региону, дакле око БиХ. Они када пласирају свој капитал, који се мјери у милионима евра, одмјеравају политички и економски простор јер не желе да за пола године траже нови простор за улагање - закључила је Марковићева.

Аустрија

Према подацима централне банке БиХ, на крају 2021. године укупне директне стране инвестиције износиле су 16,28 милијарди КМ. Од то­г износа највише се и даље односи на Аустрију и то 2,88 милијарди КМ или 17,7 одсто укупног стања инвестиција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана