Ružnić: Pomoć EU neće riješiti problem, ako su uslov novi kampovi

Srna
Foto: Arhiva

SARAJEVO- Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić poručio je da finansijska pomoć EU neće riješiti problem migranata u BiH ako je uslov otvaranje beskonačnog broja novih kampova za njihov smještaj.

Sudeći po insistiranju na vraćanju i zadržavanju ilegalnih migranata na spoljnim granicama EU, Ružnić smatra da bi BiH jednostavno mogla postati hotspot za migrante, zbog čega traži reakciju koja će spriječiti takvu sudbinu.

"Pored problematike readmisije, preciznije nasilnog vraćanja hiljada ilegalnih migranata s područja Hrvatske u BiH, mimo Sporazuma o readmisiji, dugoročno se otvara i nova prijetnja po bezbjednost BiH i situacija zahtijeva da BiH govori jednim glasom", poručio je Ružnić u pisanoj izjavi medijima.

Ružnić je pozvao BiH, entitetske i kantonalne institucije, te policijske agencije da zajedno, svako u svojim nadležnostima, učine konkretne korake u koordinaciji i upravljanju migrantskom krizom.

On je naglasio potrebu definisanja stava BiH o pitanju prijedloga novog Pakta o azilu i migracijama Evropske komisije koji u fokus stavlja vraćanje ilegalnih migranata i njihovo zadržavanje na spoljnim granicama EU.

"Neophodno je odmah pristupiti izradi strateškog dokumenta koji bi bio rezultat zajedničkog, koordiniranog rada svih nivoa vlasti, gdje bi se definisali temeljni principi, svi relevantni pokazatelji sa terena i neophodne aktivnosti nadležnih institucija za određeno vremensko razdoblje", naveo je Ružnić.

On je ukazao na potrebu da se odrede kvote za prihvat migranata u BiH i raspoloživih smještajnih kapaciteta kojima će upravljati nadležne institucije BiH, ali i efikasnija kontrola istočne granice, te opremanje Granične policije BiH.

Ružnić je ukazao da je za upravljanje migracijama i postupanje nadležnih policijskih i drugih agencija potrebno da se pristupi izmjenama i dopunama Zakona o azilu i Zakona o strancima BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana