Ружнић: Помоћ ЕУ неће ријешити проблем, ако су услов нови кампови

Срна
Foto: Архива

САРАЈЕВО- Премијер Унско-санског кантона Мустафа Ружнић поручио је да финансијска помоћ ЕУ неће ријешити проблем миграната у БиХ ако је услов отварање бесконачног броја нових кампова за њихов смјештај.

Судећи по инсистирању на враћању и задржавању илегалних миграната на спољним границама ЕУ, Ружнић сматра да би БиХ једноставно могла постати хотспот за мигранте, због чега тражи реакцију која ће спријечити такву судбину.

"Поред проблематике реадмисије, прецизније насилног враћања хиљада илегалних миграната с подручја Хрватске у БиХ, мимо Споразума о реадмисији, дугорочно се отвара и нова пријетња по безбједност БиХ и ситуација захтијева да БиХ говори једним гласом", поручио је Ружнић у писаној изјави медијима.

Ружнић је позвао БиХ, ентитетске и кантоналне институције, те полицијске агенције да заједно, свако у својим надлежностима, учине конкретне кораке у координацији и управљању мигрантском кризом.

Он је нагласио потребу дефинисања става БиХ о питању приједлога новог Пакта о азилу и миграцијама Европске комисије који у фокус ставља враћање илегалних миграната и њихово задржавање на спољним границама ЕУ.

"Неопходно је одмах приступити изради стратешког документа који би био резултат заједничког, координираног рада свих нивоа власти, гдје би се дефинисали темељни принципи, сви релевантни показатељи са терена и неопходне активности надлежних институција за одређено временско раздобље", навео је Ружнић.

Он је указао на потребу да се одреде квоте за прихват миграната у БиХ и расположивих смјештајних капацитета којима ће управљати надлежне институције БиХ, али и ефикаснија контрола источне границе, те опремање Граничне полиције БиХ.

Ружнић је указао да је за управљање миграцијама и поступање надлежних полицијских и других агенција потребно да се приступи измјенама и допунама Закона о азилу и Закона о странцима БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана