Prodaja viškova OS BiH i dalje tapka u mjestu: Oružje sve bliže deponiji

Veljko Zeljković
Prodaja viškova OS BiH i dalje tapka u mjestu: Oružje sve bliže deponiji

BANjALUKA - Više od 15 godina se govori o neophodnosti prodaje viškova naoružanja kojima raspolažu Oružane snage BiH i iznalaženju najboljih rješenja, dok u isto vrijeme ti vojni viškovi i dalje propadaju i trunu u skladištima, jer ne postoji iskrena politička volja pojedinih predstavnika vlasti iz FBiH i Ministarstva odbrane BiH.

Smatra ovo vršilac dužnosti direktora Republičke direkcije za promet naoružanja i vojne opreme Republike Srpske Goran Ćosić navodeći da je, iako je još u februaru ove godine na posljednjem sastanku predstavnika entitetskih i državnih vlasti dogovoreno da se konačno odblokira ovaj proces, tek početkom ovog mjeseca formirana radna grupa koja bi trebalo da pomjeri stvari s mrtve tačke.

 - Sve ide toliko sporo, a vrijeme čini svoje, jer je vrijednost tih viškova svakim danom manja. Ne može, recimo, metak vrijedjeti sada isto kao i prije 15 godina i ukoliko se uskoro ne krene s ovom prodajom, vjerovatno ćemo na kraju biti prinuđeni da gotovo sve prodamo kao staro gvožđe. Vrijednost toga je nekada bila ogromna, negdje oko desetak miliona dolara. Danas je neizvjesno koliko. Znaćemo tek kada napravimo novi popis, te pronađemo eventualne kupce. Moje neko mišljenje je da se bar deset puta manja, a što opet nije malo - kaže Ćosić za “Glas Srpske”.

Prema riječima Ćosića, predstavnici Republike Srpske bili su protiv formiranja ove radne grupe, jer to samo dodatno usporava, usložnjava i u nedogled razvlači čitav ovaj proces prodaje viškova naoružanja. 

 -  Stalno se nešto prolongira, dogovaraju novi sastanci i predlažu radne grupe. A godine prolaze. Možda se sada nešto promijeni i pomjeri s mrtve tačke, ali vidjećemo. Nisam baš optimista. Ova radna grupa bi trebalo da napravi konkretne prijedloge, ali bi vjerovatno prije toga trebalo vidjeti šta je uopšte ostalo od te vojne opreme i u kakvom je ona stanju. Imam utisak da se ovo svjesno opstruiše. Volio bih da griješim, ali vjerujem da bi ovi viškovi odavno bili prodati da dio tog novca ne ide i Srpskoj, te da u FBiH ne postoji namjenska vojna industrija - istakao je Ćosić. 

Među viškovima naoružanja nalazi se i, kako kaže, jedan broj tenkova, od kojih su gotovo svi u kvaru, ali i haubice, minobacači i pješadijska municija.

- Naš prijedlog je bio da se ovi viškovi riješe na način da se odmah proda dio onog za šta postoji tržište, ali i da se jedan dio opreme remontuje u domaćim zavodima te poveća njena vrijednost. Na taj način bismo zaposlili naše domaće kapacitete, ali i ostvarili veću dobit. I na kraju, ono što je propalo trebalo bi prodati u staro željezo i osloboditi skladišta. Mislim da je to najbolji način da se konačno riješimo svih nepotrebnih viškova naoružanja i pri tome nešto zaradimo - poručio je Ćosić.

Prema posljednjim podacima, Oružane snage BiH raspolažu i sa oko 10.000 tona puščane municije koja se vodi kao višak. Početkom ove godine jedan puščani metak, u zavisnosti od kalibra i stanja, koštao je čak 7,5 dolara.

Rješenja

Prema jednoj od odluka Predsjedništva BiH, pitanje viška pokretne vojne imovine Oružanih snaga BiH može se rješavati uništavanjem, prodajom ili doniranjem, a koje je u interesu BiH, dok je Dobojskim sporazumom definisano raspolaganje pokretnom vojnom imovinom i njenim viškom u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana