Продаја вишкова ОС БиХ и даље тапка у мјесту: Оружје све ближе депонији

Вељко Зељковић
Продаја вишкова ОС БиХ и даље тапка у мјесту: Оружје све ближе депонији

БАЊАЛУКА - Више од 15 година се говори о неопходности продаје вишкова наоружања којима располажу Оружане снаге БиХ и изналажењу најбољих рјешења, док у исто вријеме ти војни вишкови и даље пропадају и труну у складиштима, јер не постоји искрена политичка воља појединих представника власти из ФБиХ и Министарства одбране БиХ.

Сматра ово вршилац дужности директора Републичке дирекције за промет наоружања и војне опреме Републике Српске Горан Ћосић наводећи да је, иако је још у фебруару ове године на посљедњем састанку представника ентитетских и државних власти договорено да се коначно одблокира овај процес, тек почетком овог мјесеца формирана радна група која би требало да помјери ствари с мртве тачке.

 - Све иде толико споро, а вријеме чини своје, јер је вриједност тих вишкова сваким даном мања. Не може, рецимо, метак вриједјети сада исто као и прије 15 година и уколико се ускоро не крене с овом продајом, вјероватно ћемо на крају бити принуђени да готово све продамо као старо гвожђе. Вриједност тога је некада била огромна, негдје око десетак милиона долара. Данас је неизвјесно колико. Знаћемо тек када направимо нови попис, те пронађемо евентуалне купце. Моје неко мишљење је да се бар десет пута мања, а што опет није мало - каже Ћосић за “Глас Српске”.

Према ријечима Ћосића, представници Републике Српске били су против формирања ове радне групе, јер то само додатно успорава, усложњава и у недоглед развлачи читав овај процес продаје вишкова наоружања. 

 -  Стално се нешто пролонгира, договарају нови састанци и предлажу радне групе. А године пролазе. Можда се сада нешто промијени и помјери с мртве тачке, али видјећемо. Нисам баш оптимиста. Ова радна група би требало да направи конкретне приједлоге, али би вјероватно прије тога требало видјети шта је уопште остало од те војне опреме и у каквом је она стању. Имам утисак да се ово свјесно опструише. Волио бих да гријешим, али вјерујем да би ови вишкови одавно били продати да дио тог новца не иде и Српској, те да у ФБиХ не постоји намјенска војна индустрија - истакао је Ћосић. 

Међу вишковима наоружања налази се и, како каже, један број тенкова, од којих су готово сви у квару, али и хаубице, минобацачи и пјешадијска муниција.

- Наш приједлог је био да се ови вишкови ријеше на начин да се одмах прода дио оног за шта постоји тржиште, али и да се један дио опреме ремонтује у домаћим заводима те повећа њена вриједност. На тај начин бисмо запослили наше домаће капацитете, али и остварили већу добит. И на крају, оно што је пропало требало би продати у старо жељезо и ослободити складишта. Мислим да је то најбољи начин да се коначно ријешимо свих непотребних вишкова наоружања и при томе нешто зарадимо - поручио је Ћосић.

Према посљедњим подацима, Оружане снаге БиХ располажу и са око 10.000 тона пушчане муниције која се води као вишак. Почетком ове године један пушчани метак, у зависности од калибра и стања, коштао је чак 7,5 долара.

Рјешења

Према једној од одлука Предсједништва БиХ, питање вишка покретне војне имовине Оружаних снага БиХ може се рјешавати уништавањем, продајом или донирањем, а које је у интересу БиХ, док је Добојским споразумом дефинисано располагање покретном војном имовином и њеним вишком у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана