Priština ukinula mjere reciprociteta za Beograd

GS
Priština ukinula mjere reciprociteta za Beograd

BEOGRAD – Vlada samoproglašenog Kosova je danas ukinula recipročne mere prema Srbiji, koje je nakon ukidanja taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije uvela Vlada bivšeg premijera Albina Kurtija, prenijela je agencija Anadolija

Na prijedlog premijera Kosova Avdulaha Hotija, glasovima većine vladinog kabineta poništene su odluke predhodnog saziva vlade uvedene 20. marta i 30. maja o postepenom uvođenju reciprociteta prema Srbije, umjesto taksi.

Protiv ove odluke glasali su članovi Vlade iz Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, koji je kao premijer decembra 2018. uveo takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH.

Hoti je nakon sednice Vlade izjavio novinarima da je ukidanjem ranije odluke o uvođenju reciprociteta uklonjena prepreka za nastavak dijaloga sa Srbijom. Hoti je kazao da isto očekuje od Srbije.

Istakao je da će ukidanje prepreka s kosovske strane važiti za jedno određeno, razložno vrijeme, kako bi se pružila šansa dijalogu, dok se od međunarodnih partnera očekuje da izvrši pritisak na Srbiju. Dodao je da u slučaju da dijalog ne da rezultate Vlada Kosova zadržava pravo da mjere vrati.

Dijalog je prekinut kada je Kosovo uvelo takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije, a međunarodna zajednica, posebno Sjedinjene Američke Države insistirale su na njihovom ukidanju kako bi se stvorili uslovi za nastavak dijaloga. Istovremeno je od Srbije zahtjevano da prekine kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Potom je bivši premijer i lider Pokreta “Samoopredeljenje” Albin Kurti odlučio da takse zamijeni reciprocitetom, s čime se nije slagao Demokratski savez Kosova, koalicioni partner u Vladi i to je dovelo do rušenja Kurtijeve Vlade nakon samo 52 dana rada.

Kurti je takse BiH ukinuo bez uvođenja recipročnih mjera, koje za Srbiju podrazumijevaju zabranju upotrebe dokumentacije za poljoprivredne i industrijske proizvode koja ne označava Kosovo sa "Republika Kosovo".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozdravio je odluku Prištine da ukine sve zabrane trgovine sa Beogradom, uz ocjenu da se može uspostaviti dobar poslovni odnos Srba i Albanaca, od kojeg i jedni i drugi mogu imati velike koristi.

Vučić je rekao za Televiziju "Prva", povodom odluke vlasti u Prištini da ukine mjere reciprociteta, da vjeruje u snagu srpske ekonomije i kompanija.

Direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocijenio je da je današnja ispravna odluka o ukidanju zabrane trgovine odavno morala da bude donesena.

- Velika, nemerljiva šteta već je svima naneta dvogodišnjom blokadom neodgovornih predstavnika privremenih institucija samouprave u Prištini - naveo je Đurić.

On je dodao da Srbija poziva privrednike na obje strane da iskoriste priliku da se bolje povežu i stvore nove šanse za ljude svih nacionalnosti.

Prema njegovim riječima, jačanje ekonomske saradnje Beograda i Prištine je neophodni sastojak normalizacije odnosa, a dalje jačanje srpske ekonomije ojačaće i srpsku državnu poziciju.

- Uveren sam da će Srpska lista nastaviti da svojim radom u pokrajinskoj vladi daje doprinos uklanjanju pritisaka na Srbe - dodao je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana