Приштина укинула мјере реципроцитета за Београд

ГС
Приштина укинула мјере реципроцитета за Београд

БЕОГРАД – Влада самопроглашеног Косова је данас укинула реципрочне мере према Србији, које је након укидања такси од 100 одсто на увоз робе из Србије увела Влада бившег премијера Албина Куртија, пренијела је агенција Анадолија

На приједлог премијера Косова Авдулаха Хотија, гласовима већине владиног кабинета поништене су одлуке предходног сазива владе уведене 20. марта и 30. маја о постепеном увођењу реципроцитета према Србије, умјесто такси.

Против ове одлуке гласали су чланови Владе из Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја, који је као премијер децембра 2018. увео таксе од 100 одсто на увоз робе из Србије и БиХ.

Хоти је након седнице Владе изјавио новинарима да је укидањем раније одлуке о увођењу реципроцитета уклоњена препрека за наставак дијалога са Србијом. Хоти је казао да исто очекује од Србије.

Истакао је да ће укидање препрека с косовске стране важити за једно одређено, разложно вријеме, како би се пружила шанса дијалогу, док се од међународних партнера очекује да изврши притисак на Србију. Додао је да у случају да дијалог не да резултате Влада Косова задржава право да мјере врати.

Дијалог је прекинут када је Косово увело таксе од 100 одсто на увоз робе из Србије, а међународна заједница, посебно Сједињене Америчке Државе инсистирале су на њиховом укидању како би се створили услови за наставак дијалога. Истовремено је од Србије захтјевано да прекине кампању за повлачење признања независности Косова.

Потом је бивши премијер и лидер Покрета “Самоопредељење” Албин Курти одлучио да таксе замијени реципроцитетом, с чиме се није слагао Демократски савез Косова, коалициони партнер у Влади и то је довело до рушења Куртијеве Владе након само 52 дана рада.

Курти је таксе БиХ укинуо без увођења реципрочних мјера, које за Србију подразумијевају забрању употребе документације за пољопривредне и индустријске производе која не означава Косово са "Република Косово".

Предсједник Србије Александар Вучић поздравио је одлуку Приштине да укине све забране трговине са Београдом, уз оцјену да се може успоставити добар пословни однос Срба и Албанаца, од којег и једни и други могу имати велике користи.

Вучић је рекао за Телевизију "Прва", поводом одлуке власти у Приштини да укине мјере реципроцитета, да вјерује у снагу српске економије и компанија.

Директор канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић оцијенио је да је данашња исправна одлука о укидању забране трговине одавно морала да буде донесена.

- Велика, немерљива штета већ је свима нанета двогодишњом блокадом неодговорних представника привремених институција самоуправе у Приштини - навео је Ђурић.

Он је додао да Србија позива привреднике на обје стране да искористе прилику да се боље повежу и створе нове шансе за људе свих националности.

Према његовим ријечима, јачање економске сарадње Београда и Приштине је неопходни састојак нормализације односа, а даље јачање српске економије ојачаће и српску државну позицију.

- Уверен сам да ће Српска листа наставити да својим радом у покрајинској влади даје допринос уклањању притисака на Србе - додао је Ђурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана