Patrijarh srpski nakon posjete Sokocu stigao u Saborni hram u Sarajevu

Srna
Patrijarh srpski nakon posjete Sokocu stigao u Saborni hram u Sarajevu

SARAJEVO - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije stigao je u Hram Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu, gdje ga je dočekao Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh Porfirije došao je dvodnevnu posjetu Mitropoliji dabrobosanskoj povodom 50 godina monaške i 30 godina episkopske službe mitropolita Hrizostoma.

Brojni vjernici iz Sarajeva i Istočnog Sarajevu dočekali su srpskog patrijarha Porfirija u njegovoj prvoj posjeti, a u Sabornom počelo je služenje doksologije .

Uz srpskog patrijarha služe mitropolit dabrobosanski Hrizostom i brojno sveštenstvo.

Ovom svečanom molitvenom činu prisustvuju vjernici i predstavnici drugih konfesija, kao i predstavnici grada Istočno Sarajevo.

Mitropolit je poželio dobrodošlicu srpskom patrijarhu i zahvalio za ovu posjetu Sabornom hramu.

Srpski patrijarh će sutra u 9.30 časova služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu, uz sasluženje mitropolita, episkopa i sveštenstva.

Patrijarh Porfirije sutra će posjetiti i Istočno Sarajevo gdje će ga dočekati gradonačelnik Ljubiša Ćosić i načelnici svih šest gradskih opština.

Sastanak će početi u 15 časova, nakon čega su predviđene izjave za medije, saopšteno je iz Gradske uprave Istočno Sarajevo.

Nakon susreta u Gradskoj upravi, predviđena je šetnja do Trga Republike Srbije, gdje će se patrijarh Porfirije i mitropolit Hrizostom obratiti građanima Istočnog Sarajeva.

Patrijarh srpski Porfirije prethodno je danas boravio U Sokocu, jednom od sjedišta Mitropolije dabrobosanske.
U Sokocu su ga dočekali mitropolit Hrizostom i načelnik opštine Milovan Bjelica.

To je je patrijarhov prvi boravak na Romaniji i u Sokocu od izbora na čelo Srpske pravoslavne crkve.

Time je 46. po redu srpski patrijarh, kao i njegova dva prethodnika blaženopočivši patrijarsi Pavle i Irinej, učinio radost i blagoslov sveštenstvu i vjerujućem narodu Romanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana