Novalić, Solak, Hodžić i Milićević optuženi za nabavku neupotrebljivih respiratora

GS
Novalić, Solak, Hodžić i Milićević optuženi za nabavku neupotrebljivih respiratora

BANjALUKA - Tužilaštvo BiH nakon višemjesečne istrage u predmetu "Respiratori" danas je podiglo optužnicu protiv premijera FBiH Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika poljoprivredne firme "Srebrena malina" Fikreta Hodžića, ali i ministra finansija FBiH Jelke Milićević.

Optužnica je podignuta i protiv firme "Srebrena malina"  kao pravnog lica.

Optuženim Novaliću, Solaku, Hodžiću i "Srebrenoj malini" stavlja se na teret udruživanje radi činjenja krivičnih djela, a u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava,krivotvorenje službene isprave, povreda obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijiskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Optuženoj Jelki Milićević se stavlja na teret da je počinila krivično djelo nesavjesan rad u službi.

Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje navedenih krivičnih djela u vezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10,53 miliona KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2,9 miliona KM za potrebe borbe protiv korona virusa u FBiH u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Novaliću se stavlja na teret da je koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlašćenja premijera FBiH osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv virusa korona.

U tom su se planu u cilju pribavljanja nezakonote imovinske koristi pridružili Solak, Hodžić i "Srebrena malina" d.o.o. Srebrenica.

Ova udružena grupa potom je nabavila 100 komada respiratora ACOM812A po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe liječenja bolesti kovid-19, usljed čega je po budžet FBiH nastupila imovinska šteta i omogućeno sticanje protivpravne imovinske koristi koja bi bila podjeljenja između pripadnika udružene grupe.

Jelka Milićević optužena je da je svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa omogućila ovakvu nabavku respiratora, a potom propuštanjem svojih zakonom propisanih dužnosti nije spriječila nastupanje štetne posljedice.

Istraga protiv osumnjičenog direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandara Zolaka nastavlja se u odvojenom predmetu, jer je istraga proširena u odnosu na postojanje osnova sumnje da su i u drugim slučajevima od strane Agencije donošene nezakonite odluke.

Tužilaštvo BiH saopštilo je da se nastavlja istraga protiv više drugih osoba u odnosu na krivično djelo  pmoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela, a u odnosu na postupak nabavke i raspodjele respiratora koji su predmet ove optužnice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana