Новалић, Солак, Хоџић и Милићевић оптужени за набавку неупотребљивих респиратора

ГС
Новалић, Солак, Хоџић и Милићевић оптужени за набавку неупотребљивих респиратора

БАЊАЛУКА - Тужилаштво БиХ након вишемјесечне истраге у предмету "Респиратори" данас је подигло оптужницу против премијера ФБиХ Фадила Новалића, суспендованог директора Федералне управе цивилне заштите Фахрудина Солака и власника пољопривредне фирме "Сребрена малина" Фикрета Хоџића, али и министра финансија ФБиХ Јелке Милићевић.

Оптужница је подигнута и против фирме "Сребрена малина"  као правног лица.

Оптуженим Новалићу, Солаку, Хоџићу и "Сребреној малини" ставља се на терет удруживање ради чињења кривичних дјела, а у вези са злоупотребом положаја или овлаштења, примање награде или другог облика користи за трговину утицајем, кривотворење или уништење пословних или трговачких књига или исправа,кривотворење службене исправе, повреда обвезе вођења трговачких или пословних књига и састављања финанцијиских извјешћа и њихово фалсификовање или уништавање.

Оптуженој Јелки Милићевић се ставља на терет да је починила кривично дјело несавјесан рад у служби.

Оптужницом се оптуженима ставља на терет почињење наведених кривичних дјела у вези са набавком 100 комада респиратора у вриједности од 10,53 милиона КМ, те заштитне опреме у вриједности од 2,9 милиона КМ за потребе борбе против корона вируса у ФБиХ у вријеме непосредно након проглашења стања несреће.

Новалићу се ставља на терет да је користећи околности проглашења пандемије, као и капацитете овлашћења премијера ФБиХ осмислио план незаконите исплате буџетских средстава за потребе куповине средстава и опреме за борбу против вируса корона.

У том су се плану у циљу прибављања незаконоте имовинске користи придружили Солак, Хоџић и "Сребрена малина" д.о.о. Сребреница.

Ова удружена група потом је набавила 100 комада респиратора ACOM812А по увећаним цијенама, при чему се испоручени респиратори не могу користити у сврхе ради којих су набављени – за потребе лијечења болести kovid-19, усљед чега је по буџет ФБиХ наступила имовинска штета и омогућено стицање противправне имовинске користи која би била подјељења између припадника удружене групе.

Јелка Милићевић оптужена је да је свјесним кршењем закона и других прописа омогућила овакву набавку респиратора, а потом пропуштањем својих законом прописаних дужности није спријечила наступање штетне посљедице.

Истрага против осумњиченог директора Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Александара Золака наставља се у одвојеном предмету, јер је истрага проширена у односу на постојање основа сумње да су и у другим случајевима од стране Агенције доношене незаконите одлуке.

Тужилаштво БиХ саопштило је да се наставља истрага против више других особа у односу на кривично дјело  пмоћ починиоцу послије учињеног кривичног дјела, а у односу на поступак набавке и расподјеле респиратора који су предмет ове оптужнице.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана