Načelnik Teslića presavio tabak: Krivična prijava protiv RIK-a i ministarke

Darko Momić
Načelnik Teslića presavio tabak: Krivična prijava protiv RIK-a i ministarke

Banjaluka - Načelnik Teslića Milan Miličević pokrenuće upravne sporove protiv Republičke izborne komisije Republike Srpske i Ministarstva uprave i lokalne samouprave i podnijeti krivične prijave protiv odgovornih u tim institucijama zbog kršenja Izbornog zakona i Zakona o lokalnoj samoupravi, saznaje “Glas Srpske”.

U aktu pod nazivom Zahtjev za ocjenu zakonitosti sprovedenog postupka opoziva načelnika opštine Teslić koji je Milan Miličević uputio na adresu RIK-a i resornog ministarstva precizira se da “jedinica lokalne samouprave može u upravnom sporu pred nadležnim okružnim sudom tražiti zaštitu svojih prava”.

- Prema članovima 157. i 158. Zakona o lokalnoj samoupravi, ukoliko lokalna samouprava smatra da je radnjom ili pojedinačnim aktom republičkog, odnosno državnog organa učinjena povreda zakonom zagarantovanih prava jedinice lokalne samouprave, može podnijeti zahtjev za zaštitu prava pred nadležnim okružnim sudom u upravnom sporu - navodi se u aktu u koji je “Glas Srpske” imao uvid.

Načelnik Teslića navodi da je od 3. marta kada je sproveden referendum o njegovom opozivu i na kojem je dobio podršku građana tri puta slao urgenciju Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS o statusu njegove inicijative za raspuštanje Skupštine opštine Teslić, ali da nikakav odgovor nije dobio.

- Nakon naše treće urgencije, resorno ministarstvo je umjesto odgovora izdalo saopštenje za javnost kojim odgovornost za svoje nečinjenje i nepostupanje po zakonu prebacuje na RIK i lokalnu skupštinu. Ministarka je nekoliko puta poslije toga izjavila da nije postupila po inicijativi za raspuštanje SO Teslić zato što RIK nije ministarstvu dostavio svoje mišljenje o opozivu - navodi Miličević.

S druge strane, predsjednik RIK Oliver Blagojević kategorično odbacuje odgovornost za bilo kakve nezakonitosti i kaže da načelnik Teslića može slobodno da podnese krivičnu prijavu protiv njega i RIK-a, ali da je odgovornost za sve na što ukazuje isključivo na Ministarstvu uprave i lokalne samouprave.

- Mi nismo zaprimili zahtjev od ministarstva koje u skladu sa zakonom mora od nas da traži da se izjasnimo da li je referendum sproveden u skladu sa zakonom. Dakle, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave zamajava i javnost i Miličevića - kaže Blagojević.

Kada je u pitanju opština Rudo, objašnjava dalje on, Ministarstvo je nama uputilo zahtjev i tražilo da se izjasnimo da li je postupak opoziva sproveden u skladu sa zakonom.

- Mi smo odgovorili da jeste i ministarstvo je dalje nastavilo postupak u vezi sa inicijativom za raspuštanje SO Rudo. Za razliku od Rudog, mi nismo dobili zahtjev od ministarstva da se izjasnimo o pitanju opoziva u Tesliću i bilo kakvo prebacivanje odgovornosti na RIK je klasična obmana - kaže Blagojević.

Ministarka uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić juče nije odgovarala na brojne pozive iz “Glasa Srpske”.

Referendum

Referendum za opoziv načelnika Teslića i funkcionera SDS-a Milana Miličevića održan je 3. marta ove godine. Pravo glasa imalo je 44.033, a glasalo je ukupno 17.037 birača.

Za opoziv se izjasnilo 6.558 birača, dok je protiv odlaska Miličevića sa funkcije načelnika bilo 10.258 birača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana