Начелник Теслића пресавио табак: Кривична пријава против РИК-а и министарке

Дарко Момић
Начелник Теслића пресавио табак: Кривична пријава против РИК-а и министарке

Бањалука - Начелник Теслића Милан Миличевић покренуће управне спорове против Републичке изборне комисије Републике Српске и Министарства управе и локалне самоуправе и поднијети кривичне пријаве против одговорних у тим институцијама због кршења Изборног закона и Закона о локалној самоуправи, сазнаје “Глас Српске”.

У акту под називом Захтјев за оцјену законитости спроведеног поступка опозива начелника општине Теслић који је Милан Миличевић упутио на адресу РИК-а и ресорног министарства прецизира се да “јединица локалне самоуправе може у управном спору пред надлежним окружним судом тражити заштиту својих права”.

- Према члановима 157. и 158. Закона о локалној самоуправи, уколико локална самоуправа сматра да је радњом или појединачним актом републичког, односно државног органа учињена повреда законом загарантованих права јединице локалне самоуправе, може поднијети захтјев за заштиту права пред надлежним окружним судом у управном спору - наводи се у акту у који је “Глас Српске” имао увид.

Начелник Теслића наводи да је од 3. марта када је спроведен референдум о његовом опозиву и на којем је добио подршку грађана три пута слао ургенцију Министарству управе и локалне самоуправе РС о статусу његове иницијативе за распуштање Скупштине општине Теслић, али да никакав одговор није добио.

- Након наше треће ургенције, ресорно министарство је умјесто одговора издало саопштење за јавност којим одговорност за своје нечињење и непоступање по закону пребацује на РИК и локалну скупштину. Министарка је неколико пута послије тога изјавила да није поступила по иницијативи за распуштање СО Теслић зато што РИК није министарству доставио своје мишљење о опозиву - наводи Миличевић.

С друге стране, предсједник РИК Оливер Благојевић категорично одбацује одговорност за било какве незаконитости и каже да начелник Теслића може слободно да поднесе кривичну пријаву против њега и РИК-а, али да је одговорност за све на што указује искључиво на Министарству управе и локалне самоуправе.

- Ми нисмо запримили захтјев од министарства које у складу са законом мора од нас да тражи да се изјаснимо да ли је референдум спроведен у складу са законом. Дакле, Министарство управе и локалне самоуправе замајава и јавност и Миличевића - каже Благојевић.

Када је у питању општина Рудо, објашњава даље он, Министарство је нама упутило захтјев и тражило да се изјаснимо да ли је поступак опозива спроведен у складу са законом.

- Ми смо одговорили да јесте и министарство је даље наставило поступак у вези са иницијативом за распуштање СО Рудо. За разлику од Рудог, ми нисмо добили захтјев од министарства да се изјаснимо о питању опозива у Теслићу и било какво пребацивање одговорности на РИК је класична обмана - каже Благојевић.

Министарка управе и локалне самоуправе Лејла Решић јуче није одговарала на бројне позиве из “Гласа Српске”.

Референдум

Референдум за опозив начелника Теслића и функционера СДС-а Милана Миличевића одржан је 3. марта ове године. Право гласа имало је 44.033, а гласало је укупно 17.037 бирача.

За опозив се изјаснило 6.558 бирача, док је против одласка Миличевића са функције начелника било 10.258 бирача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана