Mitrović: Trenutno prioritet izgradnja mosta na Savi kod Gradiške

Srna
Mitrović: Trenutno prioritet izgradnja mosta na Savi kod Gradiške

SARAJEVO - Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović rekao je na Konferenciji o transportu u Crnoj Gori da je prioritet za BiH izgradnja mosta na rijeci Savi kod Gradiške.

Mitrović je pojasnio da je to prioritet nakon izgradnje i puštanja u saobraćaj međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja za putnički saobraćaj.

"Naša inicijativa je da se izgrađeni granični prelaz sa bh. strane modifikuje u integrisani granični prelaz, što bi omogućilo da se policijske, carinske i druge kontrole obave uz samo jedno zadržavanje. Puni kapacitet graničnog prelaza Svilaj će se postići nakon postizanja formalnih sporazuma između nadležnih organa za kontrolu granice i carine, čemu se uskoro nadamo," istakao je Mitrović.

Mitrović je dodao da je najveći izazov za BiH realizacija aktivnosti predviđenih Akcionim planom za željeznice.

On smatra da se aktivnosti, koje se tiču otvaranja željezničkog tržišta, mogu realizovati tako da željezničke kompanije u BiH, kroz adekvatno restrukturiranje, ispune uslove koji su postavljeni Ugovorom o osnivanju Transportne zajednice.

"Ništa od ovoga nije lako izvodivo i zahtijeva ogromnu energiju. Ali napredujemo, korak po korak. U skladu sa ustavnom strukturom u BiH, nadležnosti su na entitetskom nivou, a mi se trudimo da usaglasimo postupanja svih strana", istakao je Mitrović.

Mitrović je tokom boravka u Crnoj Gori održao i bilateralni sastanak sa crnogorskim ministrom kapitalnih investicija Mladenom Bojanićem sa kojim je razgovarao o obezbjeđenju sredstava za izgradnju mosta Foča-Šćepan Polje, te uspostavljanju Jadransko-jonske željeznice pravac Čapljina-Nikšić-Podgorica-Tirana-Drač, saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i transporta.

Mitrović je održao i bilateralni sastanak sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislavom Momirovićem o otvaranju integrisanog graničnog prelaza Bratunac za koji su obezbijeđeni ljudski resursi i oprema za rad carinika i kontrolnih organa koja se trenutno testira.

Iz Ministarstva su naveli da je prva sesija Konferencije bila posvećena Izvještaju o napretku akcionih planova Transportne zajednice, nakon čega su uslijedile intervencije predstavnika Evropske komisije i ministara transporta zemalja jugoistočne Evrope.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana