Митровић: Тренутно приоритет изградња моста на Сави код Градишке

Срна
Митровић: Тренутно приоритет изградња моста на Сави код Градишке

САРАЈЕВО - Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић рекао је на Конференцији о транспорту у Црној Гори да је приоритет за БиХ изградња моста на ријеци Сави код Градишке.

Митровић је појаснио да је то приоритет након изградње и пуштања у саобраћај међудржавног моста преко ријеке Саве код Свилаја за путнички саобраћај.

"Наша иницијатива је да се изграђени гранични прелаз са бх. стране модификује у интегрисани гранични прелаз, што би омогућило да се полицијске, царинске и друге контроле обаве уз само једно задржавање. Пуни капацитет граничног прелаза Свилај ће се постићи након постизања формалних споразума између надлежних органа за контролу границе и царине, чему се ускоро надамо," истакао је Митровић.

Митровић је додао да је највећи изазов за БиХ реализација активности предвиђених Акционим планом за жељезнице.

Он сматра да се активности, које се тичу отварања жељезничког тржишта, могу реализовати тако да жељезничке компаније у БиХ, кроз адекватно реструктурирање, испуне услове који су постављени Уговором о оснивању Транспортне заједнице.

"Ништа од овога није лако изводиво и захтијева огромну енергију. Али напредујемо, корак по корак. У складу са уставном структуром у БиХ, надлежности су на ентитетском нивоу, а ми се трудимо да усагласимо поступања свих страна", истакао је Митровић.

Митровић је током боравка у Црној Гори одржао и билатерални састанак са црногорским министром капиталних инвестиција Младеном Бојанићем са којим је разговарао о обезбјеђењу средстава за изградњу моста Фоча-Шћепан Поље, те успостављању Јадранско-јонске жељезнице правац Чапљина-Никшић-Подгорица-Тирана-Драч, саопштено је из Министарства комуникација и транспорта.

Митровић је одржао и билатерални састанак са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Томиславом Момировићем о отварању интегрисаног граничног прелаза Братунац за који су обезбијеђени људски ресурси и опрема за рад цариника и контролних органа која се тренутно тестира.

Из Министарства су навели да је прва сесија Конференције била посвећена Извјештају о напретку акционих планова Транспортне заједнице, након чега су услиједиле интервенције представника Европске комисије и министара транспорта земаља југоисточне Европе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана