Mektić u proceduru uputio Prijedlog zakona o prestanku mandata VSTS-a u sadašnjem sastavu

Kliks
Mektić u proceduru uputio Prijedlog zakona o prestanku mandata VSTS-a u sadašnjem sastavu

SARAJEVO – Poslanik SDS-a u Parlamentu BiH Dragan Mektić uputio je u proceduru Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH u sadašnjem sastavu, saznaje portal Kliks.

U Prijedlogu zakona koji će se uskoro naći pred parlamentarcima predloženo je da mandat aktuelnim članovima VSTS-a BiH prestane s 15. junom  ove godine, a da najkasnije do 8. juna pravosudni organi, advokatske komore i institucije BiH koje biraju članove VSTS-a provedu postupak izbora novih članova VSTS-a BiH.

Traži i da ovaj zakon, ako bude usvojen stupi na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku BiH. U obrazloženju prijedloga zakona Mektić je podvukao da se pitanje trajanja, kao i vanrednog prestanka mandata VSTS-a BiH, može propisati ovim "laks specijalis zakonom".

Kao razlog za donošenje zakona po hitnom postupku navedeno je "neusvajanje izvještaja o radu VSTS-a BiH za 2017. i 2018, odsustvo poštivanja vladavine prava od strane nosioca pravosudnih funkcija, donošenje nezakonitih podzakonskih akata, odsustvo spremnosti pravosuđa da se bori protiv nezakonitosti u sopstvenim redovima i drugo.

- Konačno, kao glavni razlog je navedeno vraćanje povjerenja javnosti u pogledu rada nositelja pravosudnih funkcija - napisao je Mektić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana