Мектић у процедуру упутио Приједлог закона о престанку мандата ВСТС-а у садашњем саставу

Кликс
Мектић у процедуру упутио Приједлог закона о престанку мандата ВСТС-а у садашњем саставу

САРАЈЕВО – Посланик СДС-а у Парламенту БиХ Драган Мектић упутио је у процедуру Приједлог закона о престанку мандата Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ у садашњем саставу, сазнаје портал Кликс.

У Приједлогу закона који ће се ускоро наћи пред парламентарцима предложено је да мандат актуелним члановима ВСТС-а БиХ престане с 15. јуном  ове године, а да најкасније до 8. јуна правосудни органи, адвокатске коморе и институције БиХ које бирају чланове ВСТС-а проведу поступак избора нових чланова ВСТС-а БиХ.

Тражи и да овај закон, ако буде усвојен ступи на снагу осмог дана од дана објављивања у Службеном гласнику БиХ. У образложењу приједлога закона Мектић је подвукао да се питање трајања, као и ванредног престанка мандата ВСТС-а БиХ, може прописати овим "лакс специјалис законом".

Као разлог за доношење закона по хитном поступку наведено је "неусвајање извјештаја о раду ВСТС-а БиХ за 2017. и 2018, одсуство поштивања владавине права од стране носиоца правосудних функција, доношење незаконитих подзаконских аката, одсуство спремности правосуђа да се бори против незаконитости у сопственим редовима и друго.

- Коначно, као главни разлог је наведено враћање повјерења јавности у погледу рада носитеља правосудних функција - написао је Мектић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана