Među žrtvama napada u Njemačkoj mladić porijeklom iz BiH

NN
Među žrtvama napada u Njemačkoj mladić porijeklom iz BiH

HANAU - Među žrtvama ekstremno desničarskog terorističkog napada u njemačkom gradu Hanau nalazi se i jedan muškarac porijeklom iz BiH, objavili su njemački mediji.

Kako piše list "Der Tagesspiegel ", među ubijenima se nalazi i 20-godišnji muškarac porijeklom iz Turske, 20-godišnjak porijeklom iz BiH i konobarica rođena u Poljskoj.

Ministar unutrašnjih poslova njemačke savezne države Hesen, Peter Bojt  izjavio je da je ksenofobija motiv napadača koji je izveo ekstremno desničarski teroristički napad u gradu Hanauu. Potvrdio je da je u napadu smrtno stradalo devet, a ranjeno nekoliko osoba, od kojih jedna teže.

Istakao je da su prikupljene izjave očevidaca i videosnimci o napadu nakon čega je pronađeno tijelo 43-godišnjeg napadača i njegove 72-godišnje majke.

Prema izjavama svedoka, napadač je najprije pucao na tri turska gosta jednog imbica, a potom i na konobara. Zatim se uputio ka nargila baru "Arena" gdje je ubio jednog Turčina, mladića iz BiH i konobaricu iz Poljske.

Ministar Bojt je kazao da je napadač Nijemac koji je živio u gradu Hanauu. Istakao je da je Kancelarija federalnog tužioca pokrenula istragu zbog sumnje na teroristički napad.

U oružanom napadu na dva ugostiteljska objekta u Hanau smrtno je stradalo devet osoba.

Mnoge žrtve pucnjave su imigrantskog porijekla.

Napadač Tobias R., ekstremno desničarski terorista, pronađen je mrtav u kući u operaciji koju je izveo tim specijalne policije. Napadač je posjedovao dozvolu za love.

Tobijas R. objavio je nekoliko dana pred zločin video klip i manifest na Internetu u kojima iznosi svoje ultradesničarske i ksenofobne stavove.

U tom video snimku on na tečnom engleskom upućuje "ličnu poruku svim Amerikancima" tvrdeći da u SAD postoje tajne, podzemne vojne baze u kojima se djeca zlostavljaju i ubijaju.

- Tamo se obožava i đavo - kaže on i poziva Amerikance da se bore protiv toga. Takođe, negativno je govorio o migrantima iz arapskih zemalja i Turske.

Kako prenosi "Velt", Tobijas R. bio je ubijeđen i da ga stalno prati "jedna organizacija koja deluje na osnovu tajne službe".

Međutim, indicija da će počiniti zločin u klipu nema.
Prema informacijama iz bezbjednosnih krugova, napadač je ostavio i manifest na 24 strane u kojem kaže da nije dovoljno protjerati neke etničke zajednice već da čitav niz naroda mora "potpuno da bude uništen" a među njima pola Azije, razni narodi iz sjeverne Afrike i Izrael.

Prema sopstvenim riječima, rođen je 1977. godine, a studirao je bankarstvo u Frankfurtu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je danas nakon terorističkog napada  da su rasizam i mržnja otrov koji je kriv za previše zločina.

Merkelova je izrazila saučešće porodicama žrtava i naglasila da je danas veoma tužan dan za Njemačku.

Ona je istakla da će se Njemačka boriti protiv onih koji zele da podele zemlju duž etničkih linija.

Kancelarka je rekla da je u stalnoj komunikaciji sa svim nadležnim vlastima i da se neprestano informiše o istrazi.
Prema njenim riječima, puno se preduzima da bi se rasvjetlila pozadina zločina.

Kazala je da već sada sve ukazuje na to da je počinilac djelovao iz ekstremno-desničarskih i rasističkih motiva.

- Rasizam je otrov. Mržnja je otrov. A taj otrov postoji u našem društvu i kriv je za mnoge zločine - konstatovala je Merkel.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana