Међу жртвама напада у Њемачкој млaдић поријеклом из БиХ

НН
Међу жртвама напада у Њемачкој млaдић поријеклом из БиХ

ХАНАУ - Међу жртвама екстремно десничарског терористичког напада у њемачком граду Ханау налази се и један мушкарац поријеклом из БиХ, објавили су њемачки медији.

Како пише лист "Der Tagesspiegel ", међу убијенима се налази и 20-годишњи мушкарац поријеклом из Турске, 20-годишњак поријеклом из БиХ и конобарица рођена у Пољској.

Mинистар унутрашњих послова њемачке савезне државе Хесен, Петер Бојт  изјавио је да је ксенофобија мотив нападача који је извео екстремно десничарски терористички напад у граду Ханауу. Потврдио је да је у нападу смртно страдало девет, а рањено неколико особа, од којих једна теже.

Истакао је да су прикупљене изјаве очевидаца и видеоснимци о нападу након чега је пронађено тијело 43-годишњег нападача и његове 72-годишње мајке.

Према изјавама сведока, нападач је најприје пуцао на три турска госта једног имбица, а потом и на конобара. Затим се упутио ка наргила бару "Арена" гдје је убио једног Турчина, младића из БиХ и конобарицу из Пољске.

Министар Бојт је казао да је нападач Нијемац који је живио у граду Ханауу. Истакао је да је Канцеларија федералног тужиоца покренула истрагу због сумње на терористички напад.

У оружаном нападу на два угоститељска објекта у Ханау смртно је страдало девет особа.

Многе жртве пуцњаве су имигрантског поријекла.

Нападач Тобиас Р., екстремно десничарски терориста, пронађен је мртав у кући у операцији коју је извео тим специјалне полиције. Нападач је посједовао дозволу за лове.

Тобијас Р. објавио је неколико дана пред злочин видео клип и манифест на Интернету у којима износи своје ултрадесничарске и ксенофобне ставове.

У том видео снимку он на течном енглеском упућује "личну поруку свим Американцима" тврдећи да у САД постоје тајне, подземне војне базе у којима се дјеца злостављају и убијају.

- Тамо се обожава и ђаво - каже он и позива Американце да се боре против тога. Такође, негативно је говорио о мигрантима из арапских земаља и Турске.

Како преноси "Велт", Тобијас Р. био је убијеђен и да га стално прати "једна организација која делује на основу тајне службе".

Међутим, индиција да ће починити злочин у клипу нема.
Према информацијама из безбједносних кругова, нападач је оставио и манифест на 24 стране у којем каже да није довољно протјерати неке етничке заједнице већ да читав низ народа мора "потпуно да буде уништен" а међу њима пола Азије, разни народи из сјеверне Африке и Израел.

Према сопственим ријечима, рођен је 1977. године, а студирао је банкарство у Франкфурту.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел поручила је данас након терористичког напада  да су расизам и мржња отров који је крив за превише злочина.

Меркелова је изразила саучешће породицама жртава и нагласила да је данас веома тужан дан за Њемачку.

Она је истакла да ће се Њемачка борити против оних који зеле да поделе земљу дуж етничких линија.

Канцеларка је рекла да је у сталној комуникацији са свим надлежним властима и да се непрестано информише о истрази.
Према њеним ријечима, пуно се предузима да би се расвјетлила позадина злочина.

Казала је да већ сада све указује на то да је починилац дјеловао из екстремно-десничарских и расистичких мотива.

- Расизам је отров. Мржња је отров. А тај отров постоји у нашем друштву и крив је за многе злочине - констатовала је Меркел.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана