Суспендованим судијама и тужиоцима "искеширано" 800.000 марака

Срна
Суспендованим судијама и тужиоцима "искеширано" 800.000 марака

Пет судија и тужилаца Суда и Тужилаштва БиХ за вријеме дуготрајних суспензија примило је скоро 822.000 КМ на име плата од краја 2016. године до краја јануара ове године, подаци су Бирна.

Ријеч је о предсједнику Суда БиХ Ранку Дебевецу, судији Далиди Бурзић, као и тужиоцима Горану Салиховићу, Божи Михајловићу и Диани Кајмаковић, који су удаљени са дужности због кривичних истрага, односно поступака који су покренути против њих.

Према подацима Суда БиХ, Далиди Бурзић је од 2. септембра 2022. године до 25. јануара ове године исплаћено 98.685 КМ.

Током суспензије са мјеста предсједника Суда БиХ Ранко Дебевец је од 21. децембра 2023. до 25. јануара ове године добио 8.701 КМ.

Један од најдуже суспендованих носилаца правосудних функција је бивши главни тужилац БиХ Горан Салиховић, који је, према подацима Високог судског у тужилачког свајета, под суспензијом од септембра 2016. године, а до фебруара ове године примио је најмање 342.200 КМ на име основне плате.

Тужилаштво БиХ терети Салиховића да је прибавио имовинску корист у износу већем од 80.000 КМ, односно да је као главни тужилац БиХ од фебруара 2013. до септембра 2016. године поступао супротно одлуци о условима и начину кориштења средстава за репрезентацију и поклоне, чиме је прекорачио лимит потрошње у земљи и иностранству на мјесечном нивоу.

Суђење и Салиховићева суспензија још трају.

Други по дужини трајања суспензије је тужилац Божо Михајловић, којем је до фебруара ове године исплаћено најмање 315.400 КМ на име основне плате.

Михајловићу привремено удаљавање са службене дужности траје од марта 2017. године, када је Канцеларија дисциплинског тужиоца затражила његову суспензију због кривичне истраге за несавјестан рад у служби.

У јуну 2020. године суд га је осудио на пет година затвора, али је у другостепеном поступку пресуда укинута и предмет пребачен Општинском суду у Сарајеву. И у овом случају суђење и даље траје, као и суспензија.

Диана Кајмаковић, која је од 31. октобра 2022. године суспендована са мјеста замјеника главног тужиоца БиХ, до фебруара ове године примила је најмање 57.000 КМ по основу плате, преноси Бирн.

Дисциплинска тужба против Кајмаковићеве поднесена је након истраге покренуту почетком октобра 2022. године, након што су јој Сједињене Државе увеле санкције, уз објашњење да је одговорна за корупцију или саучесништво у корупцији, те поткопавање демократских процеса или институција на западном Балкану.

Према коначној одлуци ВСТС-а, Кајмаковићева је смијењена са позиције замјеника главног тужиоца, на мјесто тужиоца Тужилаштва БиХ. Овом одлуком њена суспензија је престала да траје, али ју је ВСТС поновно суспендовао до окончања кривичне истраге Тужилаштва БиХ.

Из Тужилаштва и Суда БиХ истичу да, у складу са важећим одлукама, суспендовани остварују сва права из радног односа, односно примају пуну плату док су под суспензијом.

Према Закону о платама и накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, основна мјесечна плата тужиоца Тужилаштва БиХ износи 3.800 КМ, а за главног тужиоца 4.400 КМ.

Законом је предвиђено да се основна мјесечна плата сваког судије и тужиоца повећава за 0,5 одсто за сваку пуну годину радног стажа, највише до 40 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана