Lider SNSD-a pozvao sve stranke da se uključe u izradu zakona o porijeklu imovine: Ključ u donjoj granici kontrole

Aleksandar Stojanović
Lider SNSD-a pozvao sve stranke da se uključe u izradu zakona o porijeklu imovine: Ključ u donjoj granici kontrole

BANjALUKA - Sve opozicione stranke u Narodnoj skupštini RS predložiće svoja rješenja za budući zakon o ispitivanju porijekla imovine, a kao ključnu stavku ističu da on mora biti jednak za sve i da ne smije biti selektivnosti u njegovoj primjeni. U tom smislu, oni podržavaju potez lidera SNSD-a Milorada Dodika koji je rekao da će finalizovanu verziju zakona poslati svim političkim partijama.

Dodik je poslije sastanka Izvršnog komiteta SNSD-a rekao da će Nacrt zakona biti dostavljen svim parlamentarnim strankama, koalicionim i opozicionim, kako bi se došlo do zajedničkog prijedloga koji bi bio upućen u NS RS. On je dodao da se njihova verzija bazira na onome što Srbija već ima, ali sa specifičnostima vezanim za RS.

- Intencija je da se zakonski reguliše ova oblast i interes nam je da postignemo što širi konsenzus prije rasprave u Narodnoj skupštini. Vjerujemo da će partije razmotriti dokument i nama dostaviti svoje mišljenje o tome. Bilo bi dobro da u tome učestvuju i opozicione politička partije, čime bi stvarali drugačiju atmosferu opšte podrške za donošenje ovog zakona - rekao je Dodik.

Ovaj potez pozdravili su i predstavnici opozicionih stranaka u NS RS koji su govorili za “Glas Srpske”, a kao ključno su istakli da se takvim zakonskim rješenjem mora obezbijediti jednakost prema svima i veća nezavisnost institucija koje bi bile nadležne u ispitivanju imovine.

Zamjenik predsjednika SDS-a Milan Radović rekao je da ova stranka podržava donošenje ovog zakona i da će svoje prijedloge dati kada vidi predloženu verziju SNSD-a.

- Ono što je najvažnije je da se primijeni ustavno načelo jednakosti, to jest da se kontroliše imovina preko određenog iznosa, recimo u prvoj fazi više od 500.000 KM, a kasnije možda i manje iznose. Tako bi bili obuhvaćeni svi oni koji imaju veću imovinu - rekao je Radović za “Glas Srpske”.

Komentarišući činjenicu da se radna verzija ovog zakona oslanja na onaj koji postoji u Srbiji, Radović ističe da je to prihvatljivo, jer Poreska uprava može da uporedi prihode i imovinu.

- Ono što nama ne odgovara je selektivan pristup. Mi insistiramo da se kontroliše imovina preko određenog iznosa, što je u skladu i sa određenim direktivama EU. U svakom slučaju, dobro je da sve stranke budu uključene u izradu ovog zakona, naravno ako je ta namjera SNSD-a dobra - ističe Radović.

Šef kluba poslanika PDP-a u NS RS Perica Bundalo kaže da se opozicija već godinama zalaže za donošenje ovakvog zakona i da je poziv strankama od strane SNSD-a korektan.

- Mi imamo već svoje prijedloge koje ćemo svakako predočiti kada dobijemo tu verziju zakona. Ono što je ključno jeste da taj zakon bude jednak za sve, da se ne primjenjuje selektivno, te da se postavi neki donji cenzus kontrole - istakao je Bundalo za naš list.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić saglasan je s Dodikom da je kod donošenja ovakvog zakona potreban što širi konsenzus.

- Kada dobijemo verziju zakona, naš pravni tim će dati prijedloge, sugestije i primjedbe, ako bude potrebe. Svakako, mi podržavamo donošenje ovog zakona - rekao je Nešić za “Glas Srpske”.

Predsjednik Kluba SPS-a u NS RS Maksim Skoko kaže za “Glas Srpske” da ova stranka podržava svako rješenje kojim će bolje biti regulisana kontrola imovine.

Radna verzija

Radna verzija Zakona o ispitivanju porijekla imovine, koju je ranije objavio “Glas Srpske” predviđa da Poreska uprava RS ima zadatak da utvrdi da li se vrijednost imovine fizičkog lica nesrazmjerno uvećala u odnosu na prijavljene prihode. To lice biće dužno da dokaže da je imovinu uvećalo na zakonit način, a ukoliko to ne uradi, ostaće bez tri četvrtine te imovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana