Лидер СНСД-а позвао све странке да се укључе у израду закона о поријеклу имовине: Кључ у доњој граници контроле

Александар Стојановић
Лидер СНСД-а позвао све странке да се укључе у израду закона о поријеклу имовине: Кључ у доњој граници контроле

БАЊАЛУКА - Све опозиционе странке у Народној скупштини РС предложиће своја рјешења за будући закон о испитивању поријекла имовине, а као кључну ставку истичу да он мора бити једнак за све и да не смије бити селективности у његовој примјени. У том смислу, они подржавају потез лидера СНСД-а Милорада Додика који је рекао да ће финализовану верзију закона послати свим политичким партијама.

Додик је послије састанка Извршног комитета СНСД-а рекао да ће Нацрт закона бити достављен свим парламентарним странкама, коалиционим и опозиционим, како би се дошло до заједничког приједлога који би био упућен у НС РС. Он је додао да се њихова верзија базира на ономе што Србија већ има, али са специфичностима везаним за РС.

- Интенција је да се законски регулише ова област и интерес нам је да постигнемо што шири консензус прије расправе у Народној скупштини. Вјерујемо да ће партије размотрити документ и нама доставити своје мишљење о томе. Било би добро да у томе учествују и опозиционе политичка партије, чиме би стварали другачију атмосферу опште подршке за доношење овог закона - рекао је Додик.

Овај потез поздравили су и представници опозиционих странака у НС РС који су говорили за “Глас Српске”, а као кључно су истакли да се таквим законским рјешењем мора обезбиједити једнакост према свима и већа независност институција које би биле надлежне у испитивању имовине.

Замјеник предсједника СДС-а Милан Радовић рекао је да ова странка подржава доношење овог закона и да ће своје приједлоге дати када види предложену верзију СНСД-а.

- Оно што је најважније је да се примијени уставно начело једнакости, то јест да се контролише имовина преко одређеног износа, рецимо у првој фази више од 500.000 КМ, а касније можда и мање износе. Тако би били обухваћени сви они који имају већу имовину - рекао је Радовић за “Глас Српске”.

Коментаришући чињеницу да се радна верзија овог закона ослања на онај који постоји у Србији, Радовић истиче да је то прихватљиво, јер Пореска управа може да упореди приходе и имовину.

- Оно што нама не одговара је селективан приступ. Ми инсистирамо да се контролише имовина преко одређеног износа, што је у складу и са одређеним директивама ЕУ. У сваком случају, добро је да све странке буду укључене у израду овог закона, наравно ако је та намјера СНСД-а добра - истиче Радовић.

Шеф клуба посланика ПДП-а у НС РС Перица Бундало каже да се опозиција већ годинама залаже за доношење оваквог закона и да је позив странкама од стране СНСД-а коректан.

- Ми имамо већ своје приједлоге које ћемо свакако предочити када добијемо ту верзију закона. Оно што је кључно јесте да тај закон буде једнак за све, да се не примјењује селективно, те да се постави неки доњи цензус контроле - истакао је Бундало за наш лист.

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић сагласан је с Додиком да је код доношења оваквог закона потребан што шири консензус.

- Када добијемо верзију закона, наш правни тим ће дати приједлоге, сугестије и примједбе, ако буде потребе. Свакако, ми подржавамо доношење овог закона - рекао је Нешић за “Глас Српске”.

Предсједник Клуба СПС-а у НС РС Максим Скоко каже за “Глас Српске” да ова странка подржава свако рјешење којим ће боље бити регулисана контрола имовине.

Радна верзија

Радна верзија Закона о испитивању поријекла имовине, коју је раније објавио “Глас Српске” предвиђа да Пореска управа РС има задатак да утврди да ли се вриједност имовине физичког лица несразмјерно увећала у односу на пријављене приходе. То лице биће дужно да докаже да је имовину увећало на законит начин, а уколико то не уради, остаће без три четвртине те имовине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана