Реаговања на радну верзију нацрта Закона о испитивању поријекла имовине и посебном порезу: Спорна одредба о три узастопне године

Дарко Момић
Реаговања на радну верзију нацрта Закона о испитивању поријекла имовине и посебном порезу: Спорна одредба о три узастопне године

БАЊАЛУКА - Пореска управа Српске утврђиваће вриједност имовине неког физичког лица и упоређивати са пријављеним приходима и ако утврди да у највише три узастопне календарске године постоји разлика између увећања имовине и пријављених прихода већа од 300.000 марака, покретаће се поступак контроле и утврђивања посебне пореске основице.

Ово се наводи у радној верзији нацрта Закона о испитивању поријекла имовине и посебном порезу коју је јуче ексклузивно објавио наш лист. Према радној верзији, у том случају ће физичко лице бити дужно да докаже да је имовину увећало на законит начин, а уколико не докаже, остаће без три четвртине те имовине, односно биће опорезован примјеном посебне стопе пореза која износи 75 одсто од вриједности имовине која је несразмјерна његовим пријављеним приходима.

Саговорници “Гласа Српске” се слажу да предложени закон није лош, али кажу да у радној верзији има одређених нејасноћа које ће морати да буду прецизиране. Они кажу да то може да буде урађено прије него што радна верзија буде преточена у сам нацрт закона или касније током јавних и стручних расправа. Као непрецизно дефинисано, наши саговорници наводе одредбу која говори о “највише три узастопне календарске године” и питају да ли то значи да се може ретроактивно утврђивати вриједност имовине неког физичког лица, а кажу да је нејасна и одредба која каже да “закон ступа на снагу осам дана од дана објављивања у “Службеном гласнику Српске”, а да ће се почети примјењивати по истеку једне године од ступања на снагу”.

Из Уједињене Српске су подржали намјеру доношења једног оваквог законског рјешења, те истакли како вјерују да ће бити донесен акт који ће јасно дефинисати ову процедуру.

- Мислимо да би још требало јасно дефинисати ко је легитиман да поднесе пријаву, да ли то може сваки грађанин, Пореска управа по службеној дужности или тужилаштва, али и разјаснити да ли ће се он почети примјењивати од дана ступања на снагу или ће бити примјењив и на неки претходни период - нагласили су из ове партије.        

На одређене нејасноће упозорили су из ПДП-а наводећи како ће ова странка конструктивно учествовати у његовом доношењу.

- То је неопходно како би се коначно могло утврдити како су неки појединци дошли до енормног богатства. Видјећемо шта ће од свега тога бити. Нажалост, пропустили смо да овај закон донесемо још прије десет година, а против истог је управо био владајући СНСД. Због свега тога не вјерујем у њихове искрене намјере - поручио је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић. 

Замјеник предсједника СДС-а Милан Радовић каже да би се отклониле све дилеме у искрене намјере предлагача потребно је, прије свега, да закон буде у складу са законодавством ЕУ.

Документ на усаглашавању

Шеф Клуба посланика СНСД-а у НСРС Игор Жунић рекао је како ће овај закон, који ће у највећој мјери бити као у Србији, показати право стање и однос примања и имовине које појединци имају, те истакао како приликом усвајања овог акта очекује подршку и осталих политичких партија. Навео је да се овај документ налази у завршној фази израде, те да се тренутно налази на усаглашавању између различитих институција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана