"Krajina osiguranje" dobilo spor vrijedan 30,2 miliona dolara

Srna
"Krajina osiguranje" dobilo spor vrijedan 30,2 miliona dolara

BANjALUKA - Ministarstvo finansija Republike Srpske izrazilo je zadovoljstvo što je Republika Srpska, odnosno društvo za osiguranje "Krajina osiguranje" dobilo spor koji se vodio u Arbitražnom tribunalu u Parizu, vrijedan 30,2 miliona dolara.

"Riječ je o sporu po tužbi žAgarval i drugiž, a zadovoljdtvo posebno predstavlja činjenica da je sud odlučio da tužilac tuženoj isplati 1,1 milion evra", saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Iz Ministarstva navode da je ovakva odluka Arbritražnog tribunala dokaz da su institucije Republike Srpske, prvenstveno organi nadzora finansijskog sektora - Agencija za osiguranje i Komisija za hartije od vrijednosti, dosljedno poštovale propise finansijskog tržišta i pravila struke, primjenjujući najbolju supervizorsku praksu, te blagovremeno preduzimale odgovarajuće mjere s ciljem zaštite interesa građana, u ovom slučaju korisnika osiguranja.

"Takođe je potvrđeno poštovanje relevantnih zakonskih propisa, uz ocjenu da nije bilo kršenja odredaba Bilateralnog ugovora o ulaganjima između BiH i Indije", navodi se u saopštenju.

U Ministarstvu navode da je Arbitražni tribunal u Parizu ovom odlukom potvrdio da su domaći i inostrani investitori u Republici Srpskoj tretirani ravnopravno, kao i da se u Republici Srpskoj poštuju međunarodni standardi, te da domaći propisi finansijskog tržišta i praksa nadzora nad učesnicima ne odstupaju od onih u razvijenim tržišnim ekonomijama.

Ova odluka, navode u Ministarstvu, samo potvrđuje opredjeljenje organa Republike Srpske da podstiču investicionu klimu, stvaraju dobre pretpostavke za direktne strane investicije, uz, istovremeno, istrajavanje u zahtjevu da strani investitori poštuju domaće propise i izvršavaju obaveze.

Iz Ministarstva podsjećaju da su Naven Agarval /Naveen Aggarwal / i Nete Gupta /Neete Gupta / krajem 2015. godine, za 6,9 miliona KM kupili većinski paket akcija "Krajina osiguranja", a zatim donijeli niz odluka koje su bile predmet nadzora Agencije za osiguranje Republike Srpske, a kasnije i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Više puta su se obraćali institucijama Republike Srpske i BiH sa neosnovanim zahtjevima i neargumentovanim tvrdnjama, što je pokazao i arbitražni postupak koji se vodio pred Arbitražnim tribunalom u Parizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana