Karadžić zatražio imenovanje advokata zbog žalbe

Srna
Karadžić zatražio imenovanje advokata zbog žalbe

Hag - Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je imenovanje advokata koji će mu pomoći u žalbi u vezi sa doživotnom kaznom zatvora koja mu je izrečena 20. marta i produženje roka za žalbu do 30 dana nakon odluke o zahtjevu za imenovanje, saopšteno je iz Mehanizma međunarodnih krivičnih sudova /MMKS/.

U saopštenju, koje je potpisao Karadžićev advokat Piter Robinson, navodi se da iako Statut MMKS i Pravilnik ne omogućavaju imenovanje advokata osuđenim licima čiji su slučajevi završeni, pravna filozofija Mehanizma pruža mogućnost da se pravna pomoć obezbijedi licima u čijim slučajevima su ustanovljene posebne okolnosti. “Posebne okolnosti za imenovanje advokata postoje kada potencijalna žalba pokreće kompleksna pitanja, uključujući ono da li Žalbeno vijeće može da primi žalbu o odluci, kao što je to ovdje slučaj”, ističe se u saopštenju.

U dokumentu se napominje da je pomoć advokata neophodna u ovom slučaju, jer je pokrenuto pitanje o tome da li Karadžić može da uloži žalbu.

“Predsjednik MMKS jeste odlučio u slučaju Vojislava Šešelja da lice ne može uložiti žalbu na donošenje presude o žalbi, ali se Karadžićeva žalba može razlokovati jer se odnosi samo na kaznu”, napominje Robinson u saopštenju.

Robinson naglašava da osnovi za žalbu pokazuju da su pitanja kompleksna i da zahtijevaju pravno istraživanje presedana Haškog tribunala, prakse u bivšoj Jugoslaviji i pravne filozofije sudova za ljudska prava, kako bi bila utvrđena zakonitost presude o doživotnoj kazni.

“Iako je Karadžić sam sebe zastupao tokom suđenja, u vezi sa pravnim pitanjima mu je pomagao savjetnik. Karadžić nije dovoljno obučen ili nema pristup pravnoj filozofiji da bi sada mogao efikasno da sprovede ovu žalbu”, napominje se u saopštenju.

Robinson ističe da Karadžić zahtijeva da mu se u ovakvim okolnostima imenuje advokat i da se rok za žalbu produži za 30 dana od donošenja odluke o imenovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana