Godišnjica stradanja Srba u Kravici: Srpska od kažnjavanja zločinaca nikad neće odustati

GS
Godišnjica stradanja Srba u Kravici: Srpska od kažnjavanja zločinaca nikad neće odustati

BRATUNAC – U bratunačkom selu Kravica obilježena je godišnjica velikog srpskog stradanja na Božić 1993. godine, a tom prilikom poručeno je da zločini u Podrinju nikada neće biti zaboravljeni,te da Srpska nikada neće odustati od prikupljanja dokaza.

Brojne delegacije i udruženja proistekla iz odbrambeno-otadžbinskog rata položili su danas vijence na spomen-krst u Kravici i odali počast za 3.267 poginulih srpskih civila i boraca iz srednjeg Podrinja i Birča.

Vijence su položili predsjednik Vlade Republiek Srpske Radovan Višković, izaslanik predsjednika Republike Srpske, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, te potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Petko Rankić.

Vijence su položile i delegacije opština Bratunac, Srebrenica i Milići, kao i predstavnici udruženja proisteklih iz posljednjeg rata, te predstavnici Crvenog krsta Republike Srpske.

Ranije jutros u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kravici kod Bratunca služen je parastos za 158 srpskih civila i vojnika iz ovog mjesta i okolnih sela poginulih u posljednjem ratu, od kojih su 49 muslimanske snage iz Srebrenice i bratunačkih sela ubile na Božić 1993. godine.

Radovan Višković izjavio je da institucije Republike Srpske nikada neće odustati od prikupljanja i prezentovanja dokaza o zločinima nad Srbima.

Višković je naveo da ne iznenađuje odnos Tužilaštva BiH prema zločinima nad Srbima, pa tako ni činjenica da za zločine u bratunačkom selu Kravica, i 30 godina poslije, niko nije procesuiran.

-Kada se vratite 30 godina unazad, ispade da su Srbi sami sebi radili zločine, a ne neko drugi - rekao je Višković novinarima u Kravici.

Istakao je da je zločin počinjen na svim stranama i da svi koji su odgovorni moraju biti procesuirani i kažnjeni.
-Na ovom spomeniku iza nas su imena onih koji su dali živote za Republiku Srpsku i na nama je da dokažemo da ove žrtve nisu bile uzaludne - poručio je Višković.

On je naglasio da je Republika Srpska garant opstanka i života na ovim prostorima.

-Žele da nam uskrate i proslavu Dana Republike, pa se uključila i međunarodna zajednica. Puna su im usta pomirenja, a niko se nije udostojio da dođe ovdje i pokloni se žrtvama koje su ubijene u svojim kućama i to na dan rođenja Isusa Hrista”, rekao je Višković.

On je istakao da je sve dokumentovano - i ko je počinio zločin i ko je komandovao, iako sud tvrdi drugačije.
Predsjednik Vlade Srpske poručio je da zločini u Podrinju nikada neće biti zaboravljeni, te izrazio uvernje da će i buduća pokoljenja znati da se poklone svim žrtvama koje su živote dale za Srpsku.

Načelnik opštine Bratunac Branislav Trišić rekao je da zločini nad Srbima srednjeg Podrinja i Birča nikada neće biti zaboravljeni, ali da je srpski narod opet spreman pružiti ruku prijateljstva.

Etničko čišćenje u srednjem Podrinju počelo je u aprilu 1992. godine uništavanjem svega što je srpsko.

Muslimanske snage iz Srebrenice su pod komandom Nasera Orića, uz pomoć jedinica sa bratunačkog, vlaseničkog i zvorničkog područja, nastavile progon, ubistva i uništavanje srpskog stanovništva i imovine tokom cijele 1992. i početkom 1993. godine.

Nakon brojnih zločina počinjenih u srpskim selima oko Srebrenice i Bratunca u prvoj godini građanskog rata u BiH, Orićevi džihadisti su krvavi pir nastavili i 1993. godine kada su na pravoslavni Božić upali u Kravicu, gdje su ubili 49, a ranili 80 srpskih civila i vojnika.

Sedam ih je nestalo i pet ih još nije pronađeno ni nakon 30 godina. Među nestalima tog dana su i dvije žene.

Na Božić je selo opljačkano i zapaljeno je 688 srpskih kuća na širem području Kravice. Uništeno je oko 2.000 pomoćnih i 27 društvenih objekata.

Oko 1.000 stanovnika ostalo je bez domova u jednom danu i kroz smetove se probilo prema Drini izbjegavši sigurnu smrt prelaskom u Srbiju.

Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 101 dijete.

Od početka rata pa sve do polovine 1995. godine muslimanske snage iz Srebrenice stalno su upadale u srpska sela oko ovog mjesta, Bratunca, Milića, Skelana i Zvornika, ubijajući sve što stignu, pljačkajući i paleći srpsku imovinu.

Zarobljene su mučili, masakrirali, odsijecali im glave i pokazivali ih u Srebrenici, a zabilježen je i slučaj da su Nenada Rankića pekli na ražnju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana