Годишњица страдања Срба у Кравици: Српска од кажњавања злочинаца никад неће одустати

ГС
Годишњица страдања Срба у Кравици: Српска од кажњавања злочинаца никад неће одустати

БРАТУНАЦ – У братуначком селу Кравица обиљежена је годишњица великог српског страдања на Божић 1993. године, a том приликом поручено је да злочини у Подрињу никада неће бити заборављени,те да Српска никада неће одустати од прикупљања доказа.

Бројне делегације и удружења проистекла из одбрамбено-отаџбинског рата положили су данас вијенце на спомен-крст у Кравици и одали почаст за 3.267 погинулих српских цивила и бораца из средњег Подриња и Бирча.

Вијенце су положили предсједник Владе Републиек Српске Радован Вишковић, изасланик предсједника Републике Српске, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, те потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Петко Ранкић.

Вијенце су положиле и делегације општина Братунац, Сребреница и Милићи, као и представници удружења проистеклих из посљедњег рата, те представници Црвеног крста Републике Српске.

Раније јутрос у цркви Светих апостола Петра и Павла у Кравици код Братунца служен је парастос за 158 српских цивила и војника из овог мјеста и околних села погинулих у посљедњем рату, од којих су 49 муслиманске снаге из Сребренице и братуначких села убиле на Божић 1993. године.

Радован Вишковић изјавио је да институције Републике Српске никада неће одустати од прикупљања и презентовања доказа о злочинима над Србима.

Вишковић је навео да не изненађује однос Тужилаштва БиХ према злочинима над Србима, па тако ни чињеница да за злочине у братуначком селу Кравица, и 30 година послије, нико није процесуиран.

-Када се вратите 30 година уназад, испаде да су Срби сами себи радили злочине, а не неко други - рекао је Вишковић новинарима у Кравици.

Истакао је да је злочин почињен на свим странама и да сви који су одговорни морају бити процесуирани и кажњени.
-На овом споменику иза нас су имена оних који су дали животе за Републику Српску и на нама је да докажемо да ове жртве нису биле узалудне - поручио је Вишковић.

Он је нагласио да је Република Српска гарант опстанка и живота на овим просторима.

-Желе да нам ускрате и прославу Дана Републике, па се укључила и међународна заједница. Пуна су им уста помирења, а нико се није удостојио да дође овдје и поклони се жртвама које су убијене у својим кућама и то на дан рођења Исуса Христа”, рекао је Вишковић.

Он је истакао да је све документовано - и ко је починио злочин и ко је командовао, иако суд тврди другачије.
Предсједник Владе Српске поручио је да злочини у Подрињу никада неће бити заборављени, те изразио уверње да ће и будућа покољења знати да се поклоне свим жртвама које су животе дале за Српску.

Начелник општине Братунац Бранислав Тришић рекао је да злочини над Србима средњег Подриња и Бирча никада неће бити заборављени, али да је српски народ опет спреман пружити руку пријатељства.

Етничко чишћење у средњем Подрињу почело је у априлу 1992. године уништавањем свега што је српско.

Муслиманске снаге из Сребренице су под командом Насера Орића, уз помоћ јединица са братуначког, власеничког и зворничког подручја, наставиле прогон, убиства и уништавање српског становништва и имовине током цијеле 1992. и почетком 1993. године.

Након бројних злочина почињених у српским селима око Сребренице и Братунца у првој години грађанског рата у БиХ, Орићеви џихадисти су крвави пир наставили и 1993. године када су на православни Божић упали у Кравицу, гдје су убили 49, а ранили 80 српских цивила и војника.

Седам их је нестало и пет их још није пронађено ни након 30 година. Међу несталима тог дана су и двије жене.

На Божић је село опљачкано и запаљено је 688 српских кућа на ширем подручју Кравице. Уништено је око 2.000 помоћних и 27 друштвених објеката.

Око 1.000 становника остало је без домова у једном дану и кроз сметове се пробило према Дрини избјегавши сигурну смрт преласком у Србију.

Без једног или оба родитеља остало је 101 дијете.

Од почетка рата па све до половине 1995. године муслиманске снаге из Сребренице стално су упадале у српска села око овог мјеста, Братунца, Милића, Скелана и Зворника, убијајући све што стигну, пљачкајући и палећи српску имовину.

Заробљене су мучили, масакрирали, одсијецали им главе и показивали их у Сребреници, а забиљежен је и случај да су Ненада Ранкића пекли на ражњу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана