Dodik: Za Srpsku najvažnije da Srbija bude jaka i stabilna

Srna
Foto: V. Tripić

BEOGRAD - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je za Republiku Srpsku najvažnije da Srbija bude jaka i stabilna, kao i da Srpska održi samobitnost i samostalnost u okviru Dejtona.

-Važno je da Republika Srpska ostane stabilna. To je važno i za Srbiju - naglasio je Dodik.

On je rekao da je zahvalan predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za mnoge podrške, ističući da u Srpskoj nema nijedne opštine u kojoj neki projekat nije finansirala Vlada Srbije.

Dodik je za TV Pink rekao da se sada gradi i put srpskog jedinstva, koji će ostati trajno i da očekuje da auto-put, odnosno spoj Banjaluke i Beograda, preko Rače, Bijeljine i Brčkog, bude gotov za četiri godine.

Govoreći o Vučićevom nastupu u Savjetu bezbjednosti UN i pritiscima koji su uslijedili na njega i Srbiju, Dodik je naveo da je veoma važno danas imati stabilnog vođu i lidera, a Vučić je jedan od najvažnijih koji djeluje u Evropi.

U vezi sa zahtjevom poslanika Evropskog parlamenta da sa Srbijom budu prekinuti pregovori ako ne uvede sankcije Rusiji, Dodik smatra da je očigledno da ova politika koju su nametnuli i koja je odgovarala Nijemcima da vrše dominaciju, očigledno više ne može da prođe.

On smatra i da Velika Britanija nije slučajno izašla iz EU, nego se radilo o organizovanom političkom projektu da se objedini anglosaksonski svijet, a da kontinentalna Evropa treba da bude poslušna Americi, što se upravo i dešava.

-Evropa i lideri koje ona ima pokazali su potpuno nesposobnost i navukli se na priču o Rusiji i Ukrajini, izgubili značajan potencijal za energetsko snabdijevanje na Istoku, a dobili pragmatične Amerikance koji će uvijek gledati samo profit i ako im bude bolje plaćeno neki brod američkog gasa, oni će ga usmjeriti prema Africi, neće prema Evropi - rekao je Dodik.

On je ocijenio fa Mađarska, s druge strane, pokazuje racionalnost u vezi sa sankcijama Rusiji, dok su evropski lideri, uživajući u sankcijama koje su uvodili Rusiji, sami sebi sjekli granu na kojoj sjede, a epilog toga su "ulice", štampanje novca, pa je evro pao 50 odsto u odnosu na dolar, a o tome malo ko priča.

Dodik je rekao da je protiv bilo kakvog nametanja, dok Kristijan Šmit, koji nema formalno imenovanje, pokušava da nekog disciplinuje oko izbora.

Govoreći o inicijativi "Otvoreni Balkan", u kojoj su Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, Dodik je naveo da tu ideju odbija političko Sarajevo, dok privrednici u FBiH to žele, jer donosi razne benefite.

Što se tiče prijetnji ratom lidera SDA Bakira Izetbegovića, Dodik je rekao da je

Dodik je rekao da će činjenica da su od devet sudija Ustavnog suda tri stranci dovesti do raskola u BiH, te da će, ako ovi izbori budu snažna podrška njegovoj politici, dovesti Srpsku u poziciju da snažno reaguje na to.

-Ja se još borim protiv svega toga. Preduzeću akciju da se održi samobitnost i samostalnost Republike Srpske u okviru Dejtona. Ako to nije moguće, tražiću od naroda - ili me pratite u ovom i idemo u nezavisnost ili pristanite da budete potčinjeni, potlačeni. U svakom slučaju mislim da tu moju politiku do sada značajan dio naroda podržava i razumije - rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana