Додик: За Српску најважније да Србија буде јака и стабилна

Срна
Foto: В. Трипић

БЕОГРАД - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је за Републику Српску најважније да Србија буде јака и стабилна, као и да Српска одржи самобитност и самосталност у оквиру Дејтона.

-Важно је да Република Српска остане стабилна. То је важно и за Србију - нагласио је Додик.

Он је рекао да је захвалан предсједнику Србије Александру Вучићу за многе подршке, истичући да у Српској нема ниједне општине у којој неки пројекат није финансирала Влада Србије.

Додик је за ТВ Пинк рекао да се сада гради и пут српског јединства, који ће остати трајно и да очекује да ауто-пут, односно спој Бањалуке и Београда, преко Раче, Бијељине и Брчког, буде готов за четири године.

Говорећи о Вучићевом наступу у Савјету безбједности УН и притисцима који су услиједили на њега и Србију, Додик је навео да је веома важно данас имати стабилног вођу и лидера, а Вучић је један од најважнијих који дјелује у Европи.

У вези са захтјевом посланика Европског парламента да са Србијом буду прекинути преговори ако не уведе санкције Русији, Додик сматра да је очигледно да ова политика коју су наметнули и која је одговарала Нијемцима да врше доминацију, очигледно више не може да прође.

Он сматра и да Велика Британија није случајно изашла из ЕУ, него се радило о организованом политичком пројекту да се обједини англосаксонски свијет, а да континентална Европа треба да буде послушна Америци, што се управо и дешава.

-Европа и лидери које она има показали су потпуно неспособност и навукли се на причу о Русији и Украјини, изгубили значајан потенцијал за енергетско снабдијевање на Истоку, а добили прагматичне Американце који ће увијек гледати само профит и ако им буде боље плаћено неки брод америчког гаса, они ће га усмјерити према Африци, неће према Европи - рекао је Додик.

Он је оцијенио фа Мађарска, с друге стране, показује рационалност у вези са санкцијама Русији, док су европски лидери, уживајући у санкцијама које су уводили Русији, сами себи сјекли грану на којој сједе, а епилог тога су "улице", штампање новца, па је евро пао 50 одсто у односу на долар, а о томе мало ко прича.

Додик је рекао да је против било каквог наметања, док Кристијан Шмит, који нема формално именовање, покушава да неког дисциплинује око избора.

Говорећи о иницијативи "Отворени Балкан", у којој су Србија, Албанија и Сјеверна Македонија, Додик је навео да ту идеју одбија политичко Сарајево, док привредници у ФБиХ то желе, јер доноси разне бенефите.

Што се тиче пријетњи ратом лидера СДА Бакира Изетбеговића, Додик је рекао да је

Додик је рекао да ће чињеница да су од девет судија Уставног суда три странци довести до раскола у БиХ, те да ће, ако ови избори буду снажна подршка његовој политици, довести Српску у позицију да снажно реагује на то.

-Ја се још борим против свега тога. Предузећу акцију да се одржи самобитност и самосталност Републике Српске у оквиру Дејтона. Ако то није могуће, тражићу од народа - или ме пратите у овом и идемо у независност или пристаните да будете потчињени, потлачени. У сваком случају мислим да ту моју политику до сада значајан дио народа подржава и разумије - рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана