Тоси: Нацртом резолуције о Сребреници злоупотребљен појам геноцида

Танјуг
Тоси: Нацртом резолуције о Сребреници злоупотребљен појам геноцида

У нацрту резолуције УН о Сребреници погрешно је интерпретиран и злоупотребљен појам геноцида, који има врло специфично значење, оцијенио је данас у ауторском тексту за "Вашингтон тајмс" амерички адвокат и бивши савјетник у Конгресу САД Грегори Тоси, истичући да се нацртом резолуције угрожава крхка стабилност БиХ.

Он је упозорио да постоји и ризик да се нацртом резолуције не одаје почаст свим жртвама рата, пошто се фокусира само на догађаје у Сребреници, као и ризик да се подрију суштински принципи Дејтонског споразума који потврђују једнак статус и права три конститутивна народа у БиХ- Бошњака, Срба и Хрвата.

- Дејтонски споразум је темељни елемент мира на Балкану - нагласио је Тоси.

Подсјетио је на ријечи директора центра "Симон Визентал" Ефраима Зурофа, који је упозорио на потенцијалне посљедице брзоплетог називања злочина у Сребреници геноцидом, наводећи да је нацрт резолуције пун потенцијалних замки које би могле да погоршају напетости умјесто да подстакну помирење.

- Генерална скупштина Уједињених нација традиционално признаје геноцид тек када нације постигну консензус, који у овом случају није постигнут. Називање нечега геноцидом има огромну тежину, захтијева темељно разматрање и скоро једногласан договор - тврди Тоси.

Тоси је навео и мишљење професора Хебрејског универзитета у Јерусалиму и почасног предсједника Међународне алијансе за сјећање на Холокауст Јехуда Бауе, који је оцијенио да није било геноцида у Сребреници.

- Званичне дефиниције геноцида не одговарају чињеницама у овом случају. Погибија у Сребреници била је трагична, али није дошла до нивоа геноцида - навео је адвокат, и истакао да је у настајању нацрта резолуције недостајао дијалог са свим заинтересованим странама у региону, посебно у самој БиХ.

Он је додао да је Стални представник БиХ при УН Златко Лагумџија предузео једнострану акцију тако што је прогурао резолуцију без добијања одобрења од трочланог Предсједништва БиХ, како то налаже Устав.

Додао је да "једнострани потез Њемачке и других" којим су представили резолуцију изазива забринутост у вези са транспарентношћу и валидношћу процеса гласања у Генералној скупштини УН.

Тоси је истакао да то што се о резолуцији разматра у Генералној скупштини УН умјесто у Савјету безбједности крши Повељу УН, која Савјету изричито даје искључиву надлежност над питањима мира и безбједности у БиХ.

- Резолуција неће служити никоме, укључујући и жртве Сребренице. Умјесто тога, злоупотребила би ријеч геноцид и поново отворила старе ране и посијала сјеме нових сукоба - закључио је Тоси.

Тоси је оцијенио да је на Балкану, као и у самој БиХ, направљено много великих корака ка миру и помирењу, и да свака резолуција УН треба да подржи те напоре умјесто да ризикује нове сукобе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана