Невјероватни износи: Ево колико су зарадили суспендоване судије и тужиоци

ГС
Невјероватни износи: Ево колико су зарадили суспендоване судије и тужиоци

САРАЈЕВО - Пет судија и тужилаца правосуђа у БиХ за вријеме дуготрајних суспензија зарадили су скоро 822.000 марака.

Показују то подаци које је објавио портал "Детектор".

До краја јануара 2024. године пет државних судија и тужилаца наплатили су током суспензије стотине хиљада марака од Суда и Тужилаштва.

Предсједник Суда Босне и Херцеговине Ранко Дебевец, судија Далида Бурзић, као и тужиоци Горан Салиховић, Божо Михајловић и Диана Кајмаковић удаљени су с дужности због кривичних истрага, односно поступака који су покренути против њих.

Кајмаковићева је удаљена због дисциплинског поступка који је покренут против ње, а касније је одређена нова суспензија због кривичне истраге.

Према прикупљеним подацима, они су током суспензије као плате примили 822.000 марака. Ови трошкови се гомилају, док у неким предметима истраге трају мјесецима а суђења годинама - без ефикасног краја.

Исплаћивање редовних плата особама против којих се воде поступци дио су посљедица неефикасног правосудног система, објашњава Срђан Благовчанин, предсједавајући Управног одбора Транспаренси Интернешнала у БиХ.

Трајање поступака доводи до губитка повјерења грађана у правосуђе, додаје он.

"Јер каква је то уствари порука уколико имате поступке који трају пет, седам или чак десет година, у смислу права на разумно суђење, и на крају права људи који су осумњичени или оптужени да се тај процес оконча у неком разумном року", каже Благовчанин и додаје да правосуђе није добило финансијску подршку за ефикаснији рад, али и да то не може бити изговор.

Према подацима Суда БиХ, Далиди Бурзић је од 2. септембра 2022. до 25. јануара 2024. исплаћено 98.685 марака. Током још увијек кратке суспензије с мјеста предсједника Државног суда, Ранко Дебевец је од 21. децембра 2023. до 25. јануара 2024. добио 8.701 марку.

Тужилаштво није "Детектору" доставило тачне износе који су исплаћени за троје суспендованих тужилаца. Они су објаснили да је суспендованим тужиоцима исплаћивана плата у складу с одредбама Закона о платама и накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, и то почев од дана привременог удаљења од вршења дужности тужиоца.

На накнадно тражење да се достави тачан податак, портпарол Борис Грубешић је одговорио да је "висина плате одређена Законом који је наведен у одговору" и да се може наћи у јавно доступним изворима на интернету.

Према Закону о платама и накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, основна мјесечна плата тужиоца Тужилаштва БиХ износи 3.800 КМ, док за главног тужиоца овог тужилаштва износи 4.400 КМ.

Како се наводи у овом закону, основна мјесечна плата сваког судије и тужиоца повећава се за 0,5 посто за сваку пуну годину радног стажа, највише до 40 година.

Један од најдуже суспендованих носилаца правосудних функција је бивши главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић који је, према подацима ВСТВ-а, суспендован од септембра 2016. године.

Салиховић је од тада до фебруара 2024. године примио најмање 342.200 марака основне плате.

Он сматра да се његов судски поступак не може брже и ефикасније завршити с обзиром на велики број доказа.

"Ја сам допринио што нећу изводити никакве доказе, осим вјештачења. Ја дајем допринос да се то убрза", каже Салиховић и додаје да је истрага трајала дуго.

Оптужницу против Салиховића подигло је Тужилаштво БиХ у новембру 2018. године, а терети га да је прибавио имовинску корист у износу већем од 80.000 марака, односно да је, као главни тужилац Тужилаштва БиХ, од фебруара 2013. до септембра 2016. године поступао супротно одлуци о условима и начину кориштења средстава за репрезентацију и поклоне, чиме је прекорачио лимит потрошње у земљи и иностранству на мјесечном нивоу.

Суђење и Салиховићева суспензија још увијек трају.

Износ за који се суди Салиховићу – 80.000 – четири пута је мањи од износа који му је исплаћен током суспензије.

Други по дужини трајања суспензије је и државни тужилац Божо Михајловић, којем је до фебруара ове године исплаћено најмање 315.400 КМ основне плате.

Михајловићу привремено удаљавање са службене дужности траје од марта 2017. године, када је Уред дисциплинског тужиоца затражио његову суспензију због кривичне истраге за несавјестан рад у служби која је покренута против њега.

Михајловић није одговорио на позив и поруку на Виберу за коментар, тврди "Детектор".

У јуну 2020. Државни суд га је осудио на пет година затвора, али је у другостепеном поступку пресуда укинута и предмет пребачен Опћинском суду у Сарајеву. У овом суду суђење и даље траје, као и суспензија.

Трећа тужитељица која је суспендована од вршења дужности замјеника главног тужиоца Државног тужилаштва 31. октобра 2022. године је Диана Кајмаковић. У Закону није дефинисана основна плата за замјенике главног тужиоца, па су новинари Детектора рачунали основну мјесечну плату тужиоца у износу од 3.800 КМ.

На основу тога, Кајмаковић је до фебруара 2024. године примила најмање 57.000 марака плате.

Разлог њене суспензије је поднесена дисциплинска тужба с приједлогом да се тужена прогласи одговорном и разријеши дужности замјеника главног тужиоца и тужиоца Тужилаштва БиХ за радње које су, с обзиром на руководну функцију коју обавља, такве природе да се одговорност тужене не би на правилан и објективан начин могла утврдити без удаљења тужене од вршења дужности током дисциплинског поступка.

Дисциплинска тужба је поднесена након истраге која је покренута почетком октобра 2022., а након што су 26. септембра те године Сједињене Америчке Државе (САД) увеле санкције Кајмаковић, уз објашњење да је сматрају одговорном за корупцију или саучесништво у корупцији, те поткопавање демократских процеса или институција на Западном Балкану.

Према коначној одлуци ВСТВ-а, Кајмаковић је смијењена с позиције замјеника главног тужиоца, на мјесто тужиоца Државног тужилаштва.

Овом одлуком њена суспензија је престала да траје, али ју је ВСТВ поновно суспендовао до окончања кривичне истраге Тужилаштва БиХ.

У Суду БиХ суспендовано је двоје судија – Далида Бурзић и предсједник ове институције Ранко Дебевец.

Далида Бурзић је суспендована 2. септембра 2022. године до окончања истраге коју је покренуло Тужилаштво БиХ.

Крајем јануара ове године из Тужилаштва БиХ за Детектор су одговорили да још увијек траје истрага против Бурзић. За то вријеме она прима плату.

Према подацима Суда БиХ, од 2. септембра 2022. до 25. јануара ове године њој је исплаћено скоро 100.000 марака.

Она је рекла да не може коментарисати рад Тужилаштва БиХ јер се против ње, као осумњичене, води истрага.

Предсједник Суда БиХ Ранко Дебевец суспендован је 21. децембра 2023. године, а против њега се води истрага због незаконитог прислушкивања. Он је 18. децембра с Османом Мехмедагићем, бившим директором Обавјештајно-сигурносне агенције, ухапшен због злоупотребе положаја, по наредби тужилаштва.

Дебевец је био у притвору до 12. марта ове године, када су њему и Мехмедагићу одређене мјере забране.

Ово је био његов други мандат као предсједника Државног суда, након што је 18. јануара прошле године поновно именован на ову функцију.

Из Суда БиХ су казали да је Дебевец од 21. децембра 2023. до 25. јануара 2024. примио 8.701 марку.

На дуготрајне суспензије појединих тужилаца указао је и Ревизорски извјештај за 2022. годину у којем је наведено да "Тужилаштво не може утицати на трајање поступака који се воде пред Судом, међутим, наводимо чињеницу да, у складу с важећим одлукама, ови тужиоци остварују сва права из радног односа, односно примају пуну плаћу док су под суспензијом".

Слично су навели и за Државни суд, истакавши да "у складу с важећим одлукама наведени судија остварује сва права из радног односа, односно прима пуну плаћу док је под суспензијом".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана