Dodik: Istina o logoru Jasenovac se polako razotkriva

Agencije
Dodik: Istina o logoru Jasenovac se polako razotkriva

KOZARSKA DUBICA - Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je mnogim generacijama ostalo nepoznato stradanje Srba u Jasenovcu, ali da se polako razotkriva istina o tom logoru.

Dodik je istakao da istina ne može biti zanemarena, da je riječ o zločinu koji su počinile ustaše, a komunisti u produženom djelovanju zataškavali monstruoznost toga zločina.

“Sada smo mi u poziciji da to razotkrijemo koliko dozvoljavaju činjenice i okolnosti koje imamo”, rekao je Dodik novinarima u Kozarskoj Dubici nakon što je posjetio Manastir Jasenovac.

Dodik je naveo da je za njega na pomen Jasenovca prva asocijacija logor i stradanje Srba.

“Jasenovac je dugo bio skrajnut. Prethodna država, prethodni režim, je gotovo zabranjivao o informacije o tome. Ostalo je nepoznato mnogim generacijama stradanje Srba u Jasenovcu, kojih je stradalo više od 500.000. Dovoženi su sa svih prostora, najviše sa ovih”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da se opština Kozarska Dubica često pominje u kontekstu da iz ovog mjesta nije bilo srpskog regruta koji je išao na služenje vojnog roka gotovo 25 godina poslije Drugog svjetskog rata.

“To znači da su sva djeca ovdje bila pokupljena, odvede u logor i veliki broj ih je stradao”, rekao je Dodik.

On smatra da se istina o stradanju Srba u jasenovačkom logoru polako razotkriva i putem filma “Dara iz Jasenovca”, ali i putem nekih događaja koji će se dešavati, kao što je izgradnja Spomen-područja Donja Gradina koju će raditi Republika Srpska i Srbija. 

“Sada radimo na projektovanju, odnosno utvrđivanju projektnog zadatka za izradu projekta, a onda ćemo zajedno uložiti novac kako bi se izgradio monumentalni centar što zaslužuju žrtve koje su tu bez ikakvog razloga stradale, samo zato što su bili Srbi”, rekao je Dodik.

Veoma važna posjeta patrijarha Jasenovcu, gdje su Srbi mučenički stradali

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra veoma važnom posjetu Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija Jasenovcu, ako se ima u vidu činjenica je srpski narod u ovom mjestu mučenički stradao i da je istina o tome dugo skrivana.

“Otkrivanje istine mora biti trajni zadatak svih nas kao i molitve za pomirenje, razumijevanje i miran suživot”, rekao je Dodik novinarima nakon što je u Manastiru Jasenovac prisustvovao doksologiji koju je služio patrijarh Porfirije.

On je dodao da je impresioniran činjenicom da je dosta ljudi danas u Manastiru dočekalo Njegovu svetost.

Dodik je podsjetio da će Republika Srpska za obnovu manastira Jasenovac izdvojiti 100.000 KM.

“Republika Srpska pomoći će i izgradnju škole koja će biti istraživački centar, što je od nemjerljivog značaja”, dodao je Dodik.

On je zahvalio vlastima Hrvatske, koje, kako je istakao, podržavaju obnovu objekata značajnih za srpski narod.

“Ovo je poseban dan i za mene i zato velika zahvalnost Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju za poziv i gostoprimstvo”, zaključio je Dodik.

Patrijarh Srpski Porfirije služio je danas doksologiju u manastiru Jasenovac, a prisustvovali su, pored Dodika, i vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ.

Osim svih njih, srpskog patrijarha je u manastiru, pored pravoslavnog, dočekalo i sveštenstvo Katoličke crkve, kao i stanovnici ovog mjesta.  

Dodik uručio dar za obnovu srpske škole u Jasenovcu

Njegovo preosveštenstvo episkop pakračko-slavonski Jovan rekao je da je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je danas bio u Manastiru Jasenovac, uručio dar za obnovu srpske škole u ovom mjestu.
Vladika Jovan je rekao da će ta srpska škola u Jasenovcu biti istraživački centar i biblioteka.

“Na tome smo mu posebno zahvalni, kao i na tome što se poklonio jasenovačkim žrtvama. Ovaj dan biće zabilježen kao i oni dani kada su u Jasenovcu bili patrijarh German, ali i vaseljenski Vartolomej”, rekao je vladika Jovan novinarima nakon što je služena doksologija u Manastiru Jasenovac, gdje je danas bio i Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Prema njegovim riječima, dolazak Njegove svetosti je veliki dan za Manastir Jasenovac, Zapadnu Slavoniju i sve kojima srce leži u Jasenovcu.

“Ovo je znak i cijelome ljudskome rodu jer se nigdje takvo zlo nije zapatilo kao u Jasenovcu”, rekao je vladika i dodao da su posebno radosni što je Njegovu svetost dočekao srpski član i predsjedavajući Predsjedništva, ali i biskup požeški, kao i brojne zvanice i građani.

Vladika Jovan je ukazao da je Jasenovac mjesto pokajanja.

Patrijarh Srpski Porfirije služio je danas doksologiju u manastiru Jasenovac, a prisustvovali su i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ.

Pored svih njih, srpskog patrijarha su u manastiru dočekali i pored pravoslavnog i sveštenstvo Katoličke crkve, kao i stanovnici ovog mjesta.

Patrijarh srpski Porfirije i Dodik posjetili su Manastir Jasenovac na poziv episkopa pakračko-slavonskog Jovana.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana