Borelj: BiH ovu godinu da iskoristi za ubrzanje reformi

Srna
Borelj: BiH ovu godinu da iskoristi za ubrzanje reformi

BRISEL - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je da su se ministri spoljnih poslova EU saglasili da BiH ovu godinu treba da iskoristi za ubrzanje izbornih i ustavnih reformi.

Borelj je rekao na konferenciji za novinare, nakon sastanka šefova diplomatije EU, da će Brisel te napore podržavati svakodnevnim angažovanjem specijalnog predstavnika EU u BiH.

On je naveo da Brisel snažno podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

Nakon strateške debate šefova evropskih diplomatija o Zapadnom Balkanu, Borelj je rekao da su se saglasili da je Zapadni Balkan region od geostrateške važnosti za EU i da posvećenost bloka tom regionu treba da bude vidljiva.

Prema njegovim riječima, današnja poruka ministara spoljnih poslova je jasna, a to je evropska perspektiva za cijeli region.

"Tokom diskusije postignut je dogovor da Zapadni Balkan treba da ubrza svoje reforme na putu ka EU i da ojača pozitivan i konstruktivan dijalog", istakao je Borelj.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost najavio je da će sljedeće sedmice organizovati tradicionalnu večeru za lidere Zapadnog Balkana u Briselu.

"Na večeri ćemo razmotriti političku situaciju na Zapadnom Balkanu, koji je veliki geopolitički problem. Region je dio problema i dio rješenja. Moramo da ga sagledamo iz geopolitičkog ugla i to ćemo uraditi sljedeće nedjelje sa svim liderima sa Zapadnog Balkana", rekao je Borelj.

On je najavio da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen prije kraja juna, jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vrijeme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.

"Ne možemo da odemo na odmore bez nastavka dijaloga. Dogovorili smo se da prije kraja juna imamo novi sastanak. Nadam se da će do tada imati sve potrebne informacije i da će doći pripremljeni u Brisel", poručio je Borelj.

Šefovi diplomatije EU su zaključili da Srbija i Crna Gora moraju brže da napreduju u svojim pristupnim procesima, ali da u ovom trenutku nema konkretnih informacija o mogućnosti otvaranja novih poglavlja sa Srbijom u junu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana