Борељ: БиХ ову годину да искористи за убрзање реформи

Срна
Борељ: БиХ ову годину да искористи за убрзање реформи

БРИСЕЛ - Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ изјавио је да су се министри спољних послова ЕУ сагласили да БиХ ову годину треба да искористи за убрзање изборних и уставних реформи.

Борељ је рекао на конференцији за новинаре, након састанка шефова дипломатије ЕУ, да ће Брисел те напоре подржавати свакодневним ангажовањем специјалног представника ЕУ у БиХ.

Он је навео да Брисел снажно подржава територијални интегритет и суверенитет БиХ.

Након стратешке дебате шефова европских дипломатија о Западном Балкану, Борељ је рекао да су се сагласили да је Западни Балкан регион од геостратешке важности за ЕУ и да посвећеност блока том региону треба да буде видљива.

Према његовим ријечима, данашња порука министара спољних послова је јасна, а то је европска перспектива за цијели регион.

"Током дискусије постигнут је договор да Западни Балкан треба да убрза своје реформе на путу ка ЕУ и да ојача позитиван и конструктиван дијалог", истакао је Борељ.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност најавио је да ће сљедеће седмице организовати традиционалну вечеру за лидере Западног Балкана у Бриселу.

"На вечери ћемо размотрити политичку ситуацију на Западном Балкану, који је велики геополитички проблем. Регион је дио проблема и дио рјешења. Морамо да га сагледамо из геополитичког угла и то ћемо урадити сљедеће недјеље са свим лидерима са Западног Балкана", рекао је Борељ.

Он је најавио да ће дијалог Београда и Приштине бити настављен прије краја јуна, јер је нова власт у Приштини тражила додатно вријеме да се упозна са ситуацијом из претходних рунда дијалога.

"Не можемо да одемо на одморе без наставка дијалога. Договорили смо се да прије краја јуна имамо нови састанак. Надам се да ће до тада имати све потребне информације и да ће доћи припремљени у Брисел", поручио је Борељ.

Шефови дипломатије ЕУ су закључили да Србија и Црна Гора морају брже да напредују у својим приступним процесима, али да у овом тренутку нема конкретних информација о могућности отварања нових поглавља са Србијом у јуну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана