Sukob sindikata za članstvo i prevlast

Svjetlana Šurlan
Sukob sindikata za članstvo i prevlast

Banjaluka - Dva sindikata u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH nalaze se u sukobu zbog toga ko će predstavljati radnike i zastupati njihova prava.

Do problema je došlo nakon što je u januaru počeo da djeluje Sindikat UIO koji predvodi Ana Mrnjavac, koji je pomrsio račune Samostalnom sindikatu državnih službenika i zaposlenih UIO sa Đurađom Krpićem na čelu.

Dok Mrnjavac kaže da sindikat koji predvodi već broji više od 800 članova i da planiraju da postanu reprezentativni, Krpić odgovara da je novi sindikat održao nelegalnu osnivačku skupštinu i da okuplja samo šefove i da od njega radnici neće imati koristi.

- Novi sindikat se pojavio kao nužna potreba jer stari nije ispunio očekivanja radnika. Nije se bavio zaštitom interesa svojih članova i zaposlenih u UIO. Svi smo se osjećali ugroženi, zapostavljeni, zanemareni i nezadovoljni svojom pozicijom kada su u pitanju plate, naknade, topli obrok, regres... Nemamo čak ni osiguranje za slučaj povrede na radu - rekla je Mrnjavac.

Dodaje da je, dok je bila predsjednica Skupštine  starog sindikata, tražila finansijski izvještaj, ali da ga nije dobila.

- Nikada nijedan finansijski izvještaj nisu napravili i podnijeli Skupštini, a više od milion KM su od 2006. godine uzeli od članarina i trošili kao da je njihov privatni novac. Kada sam tražila izvještaj nastao je konflikt i rukovodstvo sindikata sam prijavila Tužilaštvu i Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH zbog zloupotrebe položaja. Prošle godine sam dala izjavu, ali je tužilac promijenjen pa čekam da mi kažu kome je predmet dodijeljen - kazala je Mrnjavac.

Tvrdi da je anketa pokazala da je od 1.300 ljudi samo 22 bilo zadovoljno radom starog sindikata.

- U novi sindikat uključeni su radnici iz svih regionalnih centara i iz sjedišta UIO. Cilj nam je da zastupamo radnike u radno-pravnim pitanjima i da zaštitimo svakog člana i pružimo im pravnu pomoć ako je potrebno, a takođe da idemo i u kolektivno pregovaranje zajedno sa drugim sindikatima na nivou BiH - kazala je Mrnjavac.

UIO ima 2.450 zaposlenih, a da bi sindikat bio reprezentativan u članstvu treba da ima više od polovine radnika.

- Ni stari sindikat, koji se predstavlja kao reprezentativan, nema taj broj članova, a naš sindikat ide u tom smjeru. Svakodnevno stižu nove pristupnice. Imam istupnice iz starog sindikata koje oni neće da odobre po nekoliko mjeseci. Imamo situaciju da su radnici pristupili nama, a tamo neće da ih isključe, pa plaćaju dvije članarine - istakla je Mrnjavac i dodala da su više puta tražili sastanak sa menadžmentom UIO, ali da nemaju povratnu informaciju.

Krpić kaže da je i njegov sindikat imao različite zahtjeve prema Savjetu ministara, ali da znaju da je teška ekonomska situacija u BiH.

- Nema uslova da tražimo povećanje plata, kriza je uradila svoje, privreda je u problemima, mnogo je službenika na nivou BiH, ali borimo se za elementarna prava iz Zakona o radu i ona se uglavnom poštuju - kaže Krpić.

Dodaje da sindikat koji predvodi ima 340 članova i da je nedavno isključeno 40.

- Isključeni su uglavnom šefovi koji pritiskaju radnike da izađu iz našeg sindikata. Neću da govorim o novom sindikatu i njihovim ciljevima, doći će vrijeme da i o tome pričamo. Oni su održali nelegalnu osnivačku skupštinu, okupljaju samo one koji slušaju, sve su to šefovi i produžena ruka poslodavca. Mi radimo, imamo aktivnosti, možda smo malo pali i može biti da vlada zasićenost, ali napravili smo promjenu rukovodstva, pa ćemo vidjeti kako dalje - kazao je Krpić.

U Ministarstvu pravde BiH su rekli da su u registar udruženja upisana oba sindikata. Stari sindikat je poslao žalbu zbog davanja rješenja o radu novom sindikatu, ali savjetnica za protokolarne poslove i odnose s javnošću Ministarstva Stanislava Marić kaže da za sada nisu primili žalbu na upis bilo kojeg od navedenih sindikata.

Plate

Ana Mrnjavac je istakla da je novi sindikat nezadovoljan i jer je dva puta smanjena osnovica za obračun plate, koje sada iznosi 475 maraka.

- Toli obrok, dnevnice i regres su smanjeni. Sve ukazuje da smo u nezavidnom položaju, ali smo do sada bili prepušteni sami sebi, niko nije štitio naša prava - kaže Mrnjavac.

Dodala je da postoje i nezvanične informacije da će zbog povećanja plata vojnika opet doći do smanjenja osnovice za plate u institucijama BiH.

- To je nedopustivo i nećemo to prihvatiti. Želimo da se ide u smjeru da se vrati ono što nam pripada jer nam je ugrožena egzistencija - naglasila je Mrnjavac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana