Сукоб синдиката за чланство и превласт

Свјетлана Шурлан
Сукоб синдиката за чланство и превласт

Бањалука - Два синдиката у Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ налазе се у сукобу због тога ко ће представљати раднике и заступати њихова права.

До проблема је дошло након што је у јануару почео да дјелује Синдикат УИО који предводи Ана Мрњавац, који је помрсио рачуне Самосталном синдикату државних службеника и запослених УИО са Ђурађом Крпићем на челу.

Док Мрњавац каже да синдикат који предводи већ броји више од 800 чланова и да планирају да постану репрезентативни, Крпић одговара да је нови синдикат одржао нелегалну оснивачку скупштину и да окупља само шефове и да од њега радници неће имати користи.

- Нови синдикат се појавио као нужна потреба јер стари није испунио очекивања радника. Није се бавио заштитом интереса својих чланова и запослених у УИО. Сви смо се осјећали угрожени, запостављени, занемарени и незадовољни својом позицијом када су у питању плате, накнаде, топли оброк, регрес... Немамо чак ни осигурање за случај повреде на раду - рекла је Мрњавац.

Додаје да је, док је била предсједница Скупштине  старог синдиката, тражила финансијски извјештај, али да га није добила.

- Никада ниједан финансијски извјештај нису направили и поднијели Скупштини, а више од милион КМ су од 2006. године узели од чланарина и трошили као да је њихов приватни новац. Када сам тражила извјештај настао је конфликт и руководство синдиката сам пријавила Тужилаштву и Агенцији за истраге и заштиту (СИПА) БиХ због злоупотребе положаја. Прошле године сам дала изјаву, али је тужилац промијењен па чекам да ми кажу коме је предмет додијељен - казала је Мрњавац.

Тврди да је анкета показала да је од 1.300 људи само 22 било задовољно радом старог синдиката.

- У нови синдикат укључени су радници из свих регионалних центара и из сједишта УИО. Циљ нам је да заступамо раднике у радно-правним питањима и да заштитимо сваког члана и пружимо им правну помоћ ако је потребно, а такође да идемо и у колективно преговарање заједно са другим синдикатима на нивоу БиХ - казала је Мрњавац.

УИО има 2.450 запослених, а да би синдикат био репрезентативан у чланству треба да има више од половине радника.

- Ни стари синдикат, који се представља као репрезентативан, нема тај број чланова, а наш синдикат иде у том смјеру. Свакодневно стижу нове приступнице. Имам иступнице из старог синдиката које они неће да одобре по неколико мјесеци. Имамо ситуацију да су радници приступили нама, а тамо неће да их искључе, па плаћају двије чланарине - истакла је Мрњавац и додала да су више пута тражили састанак са менаџментом УИО, али да немају повратну информацију.

Крпић каже да је и његов синдикат имао различите захтјеве према Савјету министара, али да знају да је тешка економска ситуација у БиХ.

- Нема услова да тражимо повећање плата, криза је урадила своје, привреда је у проблемима, много је службеника на нивоу БиХ, али боримо се за елементарна права из Закона о раду и она се углавном поштују - каже Крпић.

Додаје да синдикат који предводи има 340 чланова и да је недавно искључено 40.

- Искључени су углавном шефови који притискају раднике да изађу из нашег синдиката. Нећу да говорим о новом синдикату и њиховим циљевима, доћи ће вријеме да и о томе причамо. Они су одржали нелегалну оснивачку скупштину, окупљају само оне који слушају, све су то шефови и продужена рука послодавца. Ми радимо, имамо активности, можда смо мало пали и може бити да влада засићеност, али направили смо промјену руководства, па ћемо видјети како даље - казао је Крпић.

У Министарству правде БиХ су рекли да су у регистар удружења уписана оба синдиката. Стари синдикат је послао жалбу због давања рјешења о раду новом синдикату, али савјетница за протоколарне послове и односе с јавношћу Министарства Станислава Марић каже да за сада нису примили жалбу на упис било којег од наведених синдиката.

Плате

Ана Мрњавац је истакла да је нови синдикат незадовољан и јер је два пута смањена основица за обрачун плате, које сада износи 475 марака.

- Толи оброк, дневнице и регрес су смањени. Све указује да смо у незавидном положају, али смо до сада били препуштени сами себи, нико није штитио наша права - каже Мрњавац.

Додала је да постоје и незваничне информације да ће због повећања плата војника опет доћи до смањења основице за плате у институцијама БиХ.

- То је недопустиво и нећемо то прихватити. Желимо да се иде у смјеру да се врати оно што нам припада јер нам је угрожена егзистенција - нагласила је Мрњавац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана