Svečano otvorena izložba "Slovo srpsko rukopisno" (FOTO)

Srna
Svečano otvorena izložba "Slovo srpsko rukopisno" (FOTO)

BANjALUKA - Izložba starih srpskih rukopisa sa prostora BiH pod nazivom "Slovo srpsko rukopisno" svečano je otvorena danas u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci.

Izložbu je pripremio akademik Milivoje Unković, koji je rekao da je izložba otvorena povodom 9. januara, Dana Republike, i da predstavlja veoma dragocjeno susretanje sa istorijskom činjenicom - orginalnim rukopisima koje su ljudi sa beskrajnom ljubavlju pisali i prepisivali da bi mogli da šire pismenost.

"U vrijeme kada su prepisivane ove knjige, prije 400 godina, bilo je više od 90 odsto nepismenih. Mi danas imamo veliki procenat pismenosti, ali imam osjećaj da su oni bili pismeniji nego što smo mi danas", izjavio je Unković novinarima poslije otvaranja izložbe.

Unković je rekao da kulturna baština pripada narodu koji ju je stvarao jer je jedino on razumije.

Direktor Republičkog sekretarijata za vjere Srpske Dragan Davidović istakao je da je na izložbi predstavljeno 15 originalnih rukopisa, kao i nekoliko fotokopija rukopisa, izdanja kao što su Miroslavljevo jevanđelje.

"Crkveno gledajući, zastupljene su četiri eparhije, Zahumsko-hercegovačka, Mitropolija dabrobosanska, Zvorničko-tuzlanska i Banjalučka. Nažalost, Bihaćko-petrovačka eparhija je toliko postradala u svim istorijskim ratovima i požarima da u svojoj riznici nema nijednu knjigu", pojasnio je Davidović.

Prema njegovim riječima, mnoge knjige su odnesene tokom progona za Slavoniju, Vojnu Krajinu i danas se čuvaju u eparhijskoj pakračkoj biblioteci.

On je rekao da je, prema procjenama stručnjaka, do danas sačuvano između šest do osam odsto kulturnog blaga srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve.

"Možemo samo da zamislimo koliko je toga tih stoljeća nastajalo u riznicama, manastirima, crkvama pisanog, ikonopisanog ili drugog kulturnog blaga. Naravno, i crkve i manastiri koji su do danas sačuvani dio su tog kulturnog blaga", rekao je Davidović.

Prema njegovim riječima, trenutno se radi restauracija brojnih knjiga.

"Kulturnom blagu je potrebna restauracija, konzervacija i, ono što je najbitnije, a što pokazuje i ova izložba, prezentacija", naveo je Davidović.

On je istakao da je sarajevska riznica najbogatija i dokumentima i knjigama, ističući da to ostaje kao poseban dio obrade za koje su potrebne godine i godine da bi sve bilo obrađeno i konzervisano.

Davidović je pomenuo i Četvorojevanđelje iz 1380. godine, koje se danas čuva u manastiru Gomionica, a koje je pisano u Hilandaru na vrhuncu ljepote pisane riječi, a tu je i iz manastira Žitomislić Minej za septembar na pergamentu koji je restauriran prije 15 dana.

Profesor Željko Vujadinović rekao je da se kroz ovu izložbu vidi kontinuitet pisma i ideje pisanog stvaralaštva uopšte.

"To je veliki podvižnički poduhvat u onome vremenu pisati i ostvariti ovakva djela. To je izuzetno ostvarenje", istakao je Vujadinović.

On je naveo Miroslavljevo jevanđelje kao najstariji i najljepši sačuvani spomen srpske obradne pismenosti, dodajući i Zakonopravilo Svetog Save i sarajevske prepise iz 14. vijeka, te Čajničko jevanđelje, koje je značajno i po ortografskim obilježjima.

Izložba "Slovo srpsko rukopisno", čiji je pokrovitelj predsjednik Republike Srpske i Odbor za proslavu Dana Republike Srpske, biće otvorena do 4. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana