“Crvenkapina bajka” nova predstava u Gradskom pozorištu “Jazavac”

 Milanka Mitrić
Foto:  GP “Jazavac”

BANjALUKA - Uz priče i bajke odrastamo, razvijamo maštu, učimo i rastemo. Nekim bajkama kroz različite vrste umjetnosti se iz godine u godinu iznova vraćamo, a takva je bajka o Crvenkapi, jedna od najpoznatijih na svijetu.

Predstava “Crvenkapina bajka” rađena je po tekstu Aleksandra Vasiljevića, a u režiji Aleksandre Spasojević jedna je od novih verzija oživljavanja poznatog djela o Crvenkapi i premijerno će, u susret novogodišnjim praznicima, biti odigrana sutra od 18 časova u Gradskom pozorištu “Jazavac” u Banjaluci.

U ovoj predstavi igraju Velimir Blanić, Dragana Marić, Jelena Jandrić i Pavle Pavić.

- Drama za djecu “Crvenkapina bajka” nastao je po motivima svima poznate bajke Crvenkapa. Uz glavnu liniju priče koju znamo o Crvenkapi i njenom putu do bake, postavio sam sebi pitanje šta sve Crvenkapi može da se dogodi prije dolaska do cilja. Simbiozom drugih bajki, ali i basni priča se nametnula o tome da to bude Crvenkapin put sazrijevanja i saznanja o tome šta je bitno i važno u svijetu odraslih. U ovoj verziji svjetski poznate bajke, Crvenkapa prvi put ima porodicu, oca i brata pored majke koja je u originalu i jedini lik “pokretač” avanture u kojoj se nađe ova djevojčica - bilježi autor Aleksandar Vasiljević.

On dodaje da smještajući Crvenkapin lik u savremeno doba, vuk ostaje na margini i postaje mit.

- Zbog vuka, i priča koje se vezuju za njega, proizašla je ideja iz Andrićeve priče “Aska i vuk” da glavni lik Crvenkapa i bude balerina. Tekst dobija svoju formu upravo kroz likove koje sam i naveo, otac dobija ulogu lovca, brat igra vuka, a majka na kraju čeka Crvenkapu u ulozi bake. Kroz igru, maštu i kreaciju likovi sami stvaraju svijet i put u kojem se nižu lekcije o trudu, tvrdoglavosti, ljepoti i nadmudrivanju - navodi on.

“Crvenkapina bajka” spaja priču, igru i pjesmu i rađena je na pristupačan način, da djecu uči i podsjeća na opreznost, nevolje i pažljivost.

- Svi znamo priču o Crvenkapi. Djevojčica, koja je bila neoprezna i nije slušala majčine savjete, završila je u vukovom stomaku, zajedno s bakom. Naša predstava je omaž pomenutom naslovu i ideji. Vuk je personifikacija svih neugodnosti koje vrebaju danas kroz razne forme: društvene mreže i druge kontakte u društvu s kojima se mogu suočiti djeca - bilježi režiserka Aleksandra Spasojević o predstavi.

Scenograf i kostimograf predstave je Dragana Purković Macan, koreograf Marko Dukić, a kompozitor Zlatan Mirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana