"Vlada Maričić kvartet" nastupio na "In­ti­me Jazz Festu" u Banjaluci: Čudesni spoj džez muzike i tradicije Balkana

Milanka Mitrić Foto: Banski dvor/B. Brezo
"Vlada Maričić kvartet" nastupio na "In­ti­me Jazz Festu" u Banjaluci: Čudesni spoj džez muzike i tradicije Balkana

BANjALUKA - Tradicionalne note muzike Balkana moguće je na svjež i jedinstven način spojiti sa džezom te stvoriti prava muzička čudesa, a takva čudesa već godinama stvara pijanista Vladimir Maričić sa svojim kvartetom.

Džez sastav "Vlada Maričić kvartet" nastupio je u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra u okviru treće večeri drugog Festivala džez muzike "In­ti­me Jazz Fest" i svojim jedinstvenim džez kompozicijama, kao što su "Morava", "Prelo", "Prekor", "Slovenska fantazija" i "Dodole", oduševio banjalučku publiku.

Pijanista Vladimir Maričić naglasio je da je koncert u Banjaluci bio svojevrsna promocija albuma "Ra­in dan­ce", sa osvrtom na album "Prelo", ali i na album "Ibar" koji će biti objavljen sljedeće godine.

- Naše kompozicije se odlikuju time što su kombinacija balkanske muzičke ornamentike i džeza kao izraza. Mi smo napravili korak dalje, jer onako kako se koncipirao etno-džez, ranije se to radilo tako što su se u osnovnim temama pojavljivali naši ornamenti ili aranžirane kompozicije, tradicionalne. Kad se pređe na solo deonice, to su bile klasične solo deonice, i na kraju se svira tema koja ima sve te elemente. Mi smo proširili rečnik improvizacije, jer koristimo ornamentiku tradicionalne muzike Balkana. Koristimo skale koje su tipične za tradicionalnu muziku ovih prostora - kazao je Maričić.

Kako je Maričić naglasio, koristili su se, takođe, djelima kasnih romantičara i djelima kompozitora koji su bili aktivni početkom i sredinom 20. vijeka.

- Od njih smo učili i pozajmljivali rešenja, s tim što improvizacija nije klasična muzika, ona je pisana i ona se uvežbava. S tim rešenjima smo potpuno originalni i niko drugi na ovim prostorima nije to pokušao i nije se vinuo u visine da se time bavi, zato što je teško i sa neizvesnim krajem - dodao je Maričić.

On se osvrnuo na Belu Bartoka, na poprečne veze koje muzika stvara u svim dijelovima svijeta, bez obzira na to odakle dolazi.

- Muzika je univerzalan jezik. Ja sam ceo svoj život i karijeru posvetio dokazivanju te teorije i to se u praksi pokazalo tačnim sto puta. Mi smo našu muziku izvodili širom Evrope. Bili smo na Tenerifi i imali smo uspešan koncert, u jednoj konkurenciji koja je bila zaista jaka i u konkurenciji gde je nastupio poznati Šejmus Blejk, ali uspeli smo da ostavimo utisak originalnosti i svežine iako je on daleko poznatije ime u svetu džeza nego mi koji dolazimo iz Srbije. Svuda se pokazalo da, čak i kad sviramo muziku koja je duboko inspirisana ornamentikom naših prostora, to je veoma razumljivo i niko se ne čudi ničemu i svi razumeju - naglasio je Maričić.

"Vlada Maričić kvartet" čine: Vladimir Maričić (klavir), Bata Božanić (bas gitara), Petar Radmilović (bubnjevi), Lazaro del Toro Vega (perkusije).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana