Svjetski dan muzike u Republici Srpskoj u znaku najljepših melodija: Zvuci i note obojiće gradove

Ilijana Božić
Svjetski dan muzike u Republici Srpskoj u znaku najljepših melodija: Zvuci i note obojiće gradove

BANjALUKA - “Gdje riječi ne vrijede, muzika progovara”, rekao je davno Hans Kristijan Andersen dočaravajući moć melodije. U čast toj magiji i ove godine note i zvuci odjekivaće svijetom, u ponedjeljak, kada se obilježava Svjetski dan muzike.

Prethodna godina nam je pokazala da je muzika ono što tješi i podstiče čovjeka te da je bez nje život nezamisliv. Umjetnost nas je još jednom podsjetila da je ne zanemarujemo i da je ona ta koja će uz nas biti u najljepšim i najtežim trenucima. Budući da prošle godine ovaj dan nije mogao da bude održan kao ranije, ove godine i umjetnici i publika željno iščekuju trenutak da jedni s drugima podijele tu čaroliju.

Svjetski dan muzike 39 godina se proslavlja u više od 340 gradova i mjesta, u više od stotinu zemalja svijeta.

Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i ove godine publici će pokloniti veliki broj javnih nastupa, a studenti Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu prirediće koncert za svoje sugrađane u sali ove ustanove sa početkom u 19 časova.

Kako su saopštili iz Akademije umjetnosti, ideja je da se muzikom oboji grad te da Banjaluka i dalje ostane na svjetskoj mapi gradova koji obilježavaju Svjetski dan muzike.

- Više od 120 učesnika izvodiće muzički maraton, s obzirom na to da program traje oko 15 sati i da se u okviru njega izvede oko 200 kompozicija - saopštili su iz Akademije i dodali da će manifestacija biti obogaćena i stvaralaštvom domaćih autora savremene muzike, prije svega djelima Vlade Miloševića, jer slavimo jubilej 120 godina od njegovog rođenja.

Rukovodilac Odsjeka muzičke umjetnosti na Akademiji umjetnosti Dejan Trkulja istakao je da mu je veliko zadovoljstvo što će Banjaluka biti obojena zvukom i ove godine.

- Drago mi je što ćemo programske sadržaje prirediti i na lokacijama na kojima se tokom godine ne događaju koncertne aktivnosti, poput atrijuma Gradske uprave i zgrade Vlade Srpske - kazao je Trkulja i dodao da će ovogodišnje obilježavanje biti edukativnog karaktera, u okviru kojeg je predviđena posjeta vrtićima.

Asistent na Katedri za dirigovanje u Akademiji umjetnosti Dušan V. Urošević ispričao je da će pored djela Vlade Miloševića biti izvođena i djela Josipa Slavenskog te da će publika imati priliku da čuje i kineske melodije.

Anja Mudrenović u ime Konfucijevog instituta kazala je da je ovo najljepši događaj koji se dešava u Banjaluci te da ova ustanova ovim događajem želi da promoviše kinesku muziku, a time i njenu kulturu i tradiciju.

Najljepše melodije odjekivaće Gospodskom ulicom, a notama će biti obojeni i vrtići “Nataša”, “Ježurka Ježić”, “Plavi čuperak”, “Ježeva kućica”. Kamerna sala Akademije umjetnosti, kao i ljetnja scena, biće ispunjeni zvucima i notama, a oni koji budu šetali parkićem kod spomenika Banu Tisi Milosavljeviću i parkom “Petar Kočić” imaće priliku da poslušaju neke od najljepših kompozicija.

U obilježavanju Svjetskog dana muzike u Banjaluci učestvuju profesori, saradnici i studenti Akademije umjetnosti, Kamerni hor “Kerubini”, učenici GU Muzičke škole “Vlado Milošević”, Taiđi grupa Konfucijevog instituta te Kvartet “Flutete”, Gradski tamburaški orkestar Banjaluka, Gradski hor “Jazavac” i Pjevačka grupa ANIP “Masleša”.

Organizatori su Akademija umjetnosti i Muzikološko društvo RS u saradnji sa Konfucijevim institutom i Francuskim institutom Banjaluka.

Početak

Praznik muzike je počeo da se proslavlja 1982. godine, na inicijativu francuskog Ministarstva kulture. Muzikološko društvo RS u saradnji sa Akademijom umjetnosti u Banjaluci je od 2010. godine počelo sa obilježavanjem Svjetskog dana muzike i na taj način Banjaluku, Srpsku i BiH stavilo na mapu zemalja koji obilježavaju ovaj praznik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana