Свјетски дан музике у Републици Српској у знаку најљепших мелодија: Звуци и ноте обојиће градове

Илијана Божић
Свјетски дан музике у Републици Српској у знаку најљепших мелодија: Звуци и ноте обојиће градове

БАЊАЛУКА - “Гдје ријечи не вриједе, музика проговара”, рекао је давно Ханс Кристијан Андерсен дочаравајући моћ мелодије. У част тој магији и ове године ноте и звуци одјекиваће свијетом, у понедјељак, када се обиљежава Свјетски дан музике.

Претходна година нам је показала да је музика оно што тјеши и подстиче човјека те да је без ње живот незамислив. Умјетност нас је још једном подсјетила да је не занемарујемо и да је она та која ће уз нас бити у најљепшим и најтежим тренуцима. Будући да прошле године овај дан није могао да буде одржан као раније, ове године и умјетници и публика жељно ишчекују тренутак да једни с другима подијеле ту чаролију.

Свјетски дан музике 39 година се прославља у више од 340 градова и мјеста, у више од стотину земаља свијета.

Академија умјетности Универзитета у Бањалуци и ове године публици ће поклонити велики број јавних наступа, а студенти Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву приредиће концерт за своје суграђане у сали ове установе са почетком у 19 часова.

Како су саопштили из Академије умјетности, идеја је да се музиком обоји град те да Бањалука и даље остане на свјетској мапи градова који обиљежавају Свјетски дан музике.

- Више од 120 учесника изводиће музички маратон, с обзиром на то да програм траје око 15 сати и да се у оквиру њега изведе око 200 композиција - саопштили су из Академије и додали да ће манифестација бити обогаћена и стваралаштвом домаћих аутора савремене музике, прије свега дјелима Владе Милошевића, јер славимо јубилеј 120 година од његовог рођења.

Руководилац Одсјека музичке умјетности на Академији умјетности Дејан Тркуља истакао је да му је велико задовољство што ће Бањалука бити обојена звуком и ове године.

- Драго ми је што ћемо програмске садржаје приредити и на локацијама на којима се током године не догађају концертне активности, попут атријума Градске управе и зграде Владе Српске - казао је Тркуља и додао да ће овогодишње обиљежавање бити едукативног карактера, у оквиру којег је предвиђена посјета вртићима.

Асистент на Катедри за дириговање у Академији умјетности Душан В. Урошевић испричао је да ће поред дјела Владе Милошевића бити извођена и дјела Јосипа Славенског те да ће публика имати прилику да чује и кинеске мелодије.

Ања Мудреновић у име Конфуцијевог института казала је да је ово најљепши догађај који се дешава у Бањалуци те да ова установа овим догађајем жели да промовише кинеску музику, а тиме и њену културу и традицију.

Најљепше мелодије одјекиваће Господском улицом, а нотама ће бити обојени и вртићи “Наташа”, “Јежурка Јежић”, “Плави чуперак”, “Јежева кућица”. Камерна сала Академије умјетности, као и љетња сцена, биће испуњени звуцима и нотама, а они који буду шетали паркићем код споменика Бану Тиси Милосављевићу и парком “Петар Кочић” имаће прилику да послушају неке од најљепших композиција.

У обиљежавању Свјетског дана музике у Бањалуци учествују професори, сарадници и студенти Академије умјетности, Камерни хор “Керубини”, ученици ГУ Музичке школе “Владо Милошевић”, Таиђи група Конфуцијевог института те Квартет “Флутете”, Градски тамбурашки оркестар Бањалука, Градски хор “Јазавац” и Пјевачка група АНИП “Маслеша”.

Организатори су Академија умјетности и Музиколошко друштво РС у сарадњи са Конфуцијевим институтом и Француским институтом Бањалука.

Почетак

Празник музике је почео да се прославља 1982. године, на иницијативу француског Министарства културе. Музиколошко друштво РС у сарадњи са Академијом умјетности у Бањалуци је од 2010. године почело са обиљежавањем Свјетског дана музике и на тај начин Бањалуку, Српску и БиХ ставило на мапу земаља који обиљежавају овај празник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана