Srpsko crkveno pjevačko društvo “Srbadija”: Koncert za 120. rođendan

Aleksandra Glišić
Srpsko crkveno pjevačko društvo “Srbadija”: Koncert za 120. rođendan

BIJELjINA - Srpsko crkveno pjevačko društvo “Srbadija” održaće koncert večeras u 19 časova u Centru za kulturu Semberija u Bijeljini povodom 120 godina postojanja. Muzika je najljepša profesija i kad bih morala ponovo da se odlučim čime ću se baviti u životu upravo bih izabrala dirigovanje. To je zapravo jedna ljepota, rekla Trakilovićeva ANT: “Majske muzičke Svečanosti” Repertoar “Srbadije” čine duhovna i svjetovna djela domaćih i svjetskih kompozitora. Od 2002. godine hor je organizator godišnjeg međunarodnog festivala horske muzike “Majske muzičke svečanosti” u Bijeljini. Pored pjevanja na svetim liturgijama “Srbadija” nastupa na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim festivalima i takmičenjima, kao i brojnim humanitarnim koncertima. PEČAT: DIO PROSLAVE IZLOŽBA “DUHOVNA RIZNICA” CVEBA: NASTUPIĆE PRVACI OPERE IZ OSLA, BEOGRADA I NOVOG SADA PIŠE: ALEKSANDRA GLIŠIĆ aleksandragŽglassrpske.com BIJELjINA - Srpsko crkveno pjevačko društvo “Srbadija” održaće koncert večeras u 19 časova u Centru za kulturu Semberija u Bijeljini povodom 120 godina postojanja. Osim hora “Srbadija”, kojim će dirigovati Desanka Trakilović i Jelena Trakilović, na koncertu će nastupiti i dugogodišnji prijatelji ovog društva i prvaci opere u Oslu, Beogradu i Novom Sadu, kao i ansambl “Bisernica” iz Bijeljine. Iz “Srbadije” je najavljeno da su učesnici koncerta iz Osla bariton Stevica Krajinović i sopran Ivana Milašinović, iz Beograda bas Dragoljub Bajić i sopran Ljubica Vraneš, a iz Novog Sada bas Vasa Stajkić, sopran Verica Pejić i tenor Jovan Pejić. - Vjerujem da će “Srbadija” trajati dugo, da će imati mnogo ljeta ispred sebe - rekla je umjetnički rukovodilac Srpskog crkvenog pjevačkog društva “Srbadija” Desanka Trakilović. Koncertu će prethoditi otvaranje izložbe “Duhovna riznica” u Galeriji Centra za kulturu “Semberija”, koja o jubileju “Srbadije” svjedoči kroz fotografije, novinske članke i osvojene nagrade. - Muzika je najljepša profesija i kad bih morala ponovo da se odlučim čime ću se baviti u životu upravo bih izabrala dirigovanje, zato što je to veliki san, zato što vi stojite ispred svih tih izvođača, vi ste odgovorni za sav taj zvuk. U stvari to je jedna ljepota i vi rukovodite svim svojim rukama - kazala je dirigent hora “Srbadija” Jelena Trakilović. Ovaj hor već decenijama na svjetskoj horskoj sceni na najbolji način predstavlja Republiku Srpsku i Bijeljinu, a dobitnik je niza nagrada i priznanja. “Srbadija” ima 80 članova velikog mješovitog hora, koji čine uglavnom srednjoškolci i studenti i isto toliko mališana uzrasta od četiri do 14 godina, koji stiču osnovno znanje iz muzičke kulture i pjevanja u malom horu

Osim hora “Srbadija”, kojim će dirigovati Desanka Trakilović i Jelena Trakilović, na koncertu će nastupiti i dugogodišnji prijatelji ovog društva i prvaci opere u Oslu, Beogradu i Novom Sadu, kao i ansambl “Bisernica” iz Bijeljine.
Iz “Srbadije” je najavljeno da su učesnici koncerta iz Osla bariton Stevica Krajinović i sopran Ivana Milašinović, iz Beograda bas Dragoljub Bajić i sopran Ljubica Vraneš, a iz Novog Sada bas Vasa Stajkić, sopran Verica Pejić i tenor Jovan Pejić.
- Vjerujem da će “Srbadija” trajati dugo, da će imati mnogo ljeta ispred sebe - rekla je umjetnički rukovodilac Srpskog crkvenog pjevačkog društva “Srbadija” Desanka Trakilović.
Koncertu će prethoditi otvaranje izložbe “Duhovna riznica” u Galeriji Centra za kulturu “Semberija”, koja o jubileju “Srbadije” svjedoči kroz fotografije, novinske članke i osvojene nagrade.
- Muzika je najljepša profesija i kad bih morala ponovo da se odlučim čime ću se baviti u životu upravo bih izabrala dirigovanje, zato što je to veliki san, zato što vi stojite ispred svih tih izvođača, vi ste odgovorni za sav taj zvuk. U stvari to je jedna ljepota i vi rukovodite svim svojim rukama - kazala je dirigent hora “Srbadija” Jelena Trakilović.
Ovaj hor već decenijama na svjetskoj horskoj sceni na najbolji način predstavlja Republiku Srpsku i Bijeljinu, a dobitnik je niza nagrada i priznanja.
“Srbadija” ima 80 članova velikog mješovitog hora, koji čine uglavnom srednjoškolci i studenti i isto toliko mališana uzrasta od četiri do 14 godina, koji stiču osnovno znanje iz muzičke kulture i pjevanja u malom horu.


“Majske muzičke
Svečanosti”

Repertoar “Srbadije” čine duhovna i svjetovna djela domaćih i svjetskih kompozitora. Od 2002. godine hor je organizator godišnjeg međunarodnog festivala horske muzike “Majske muzičke svečanosti” u Bijeljini. 
Pored pjevanja na svetim liturgijama “Srbadija” nastupa na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim festivalima i takmičenjima, kao i brojnim humanitarnim koncertima.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana