Rej Čarls - otac soula koji je mogao objediniti mnoge muzičke pravce u samo jednu numeru

Srna
Rej Čarls - otac soula koji je mogao objediniti mnoge muzičke pravce u samo jednu numeru

BIJELjINA - Jedan od simbola džeza i bluza, slijepi kantautor Rej Čarls umro je na današnji dan 2004. godine.

OSLIJEPILA GA BRATOVA TRAGEDIJA

Rej Čarls je dobitnik 12 muzičkih nagrada "Gremi", među kojima i za najbolju pjesmu tri puta uzastopno - "Odlazi, Džek!" ( Hit the Road Jack), "Ne mogu prestati da te volim" (I can't stop loving you) i "Gnjevan" (Busted).

Čarls je uspio da ujedini soul, gospel, pop i kantri, istovremeno postavši besmrtna legenda džeza.

Rođen je 1930. godine u siromašnoj porodici kao prvo dijete Arete i Bejlija Robinsona. U ranom djetinjstvu desio se tragičan događaj koji će ga mučiti do kraja života - njegov mlađi brat udavio se u kofi sa vodom.

Od tada mladi Rej počinje da gubi vid i sa sedam godina postaje potpuno slijep.

CRKVENA MUZIKA, ROK, BLUZ...

Nakon toga odlazi na Floridu u školu za slijepe gdje se obrazuje i uči da svira instrumente, poput klavira, orgulja, saksofona, klarineta i trube.

U tom periodu njegovi muzički pravci bili su u širokom rasponu od gospela preko kantrija do bluza. Hendikep sljepila nije ga spriječio da se usavršava.

"Mene i muziku možete razdvojiti samo hirurškim putem", govorio je Rej.

BIJEG OD POZNATOG BOKSERA

Na samom početku karijere, Rej Čarls je svoju muziku i lična interesovanja u velikoj mjeri bazirao na radovima tada već poznatih muzičara Net King Kola i Čarlsa Brauna.

Nastupao je upravo imitirajući njih dvojicu i tako postajao prepoznatljiv.

U vrijeme kada je Čarls krenuo da gradi svoje ime, naišao je na jednu prepreku - na bokserskoj sceni nalazio se njegov imenjak, svima poznati Rej /Šuger/ Robinson. Kako bi publika znala da ih razlikuje, Rej uzima samo svoje srednje ime.

Od tada nastupa kao Rej Čarls i ostaje prepoznatljiv punih 58 godina, koliko mu je trajala karijera.

SOUL I POROCI

Njegov prvi veliki hit bio je singl "Imam ženu", pjesma koja se našla na čelu top liste mjesec dana nakon što je izdata. Riječ je o do tada neviđenom spoju gospela /crkvene muzike/, roka i bluza, čime je Rej Čarls utemeljio svoj muzički stil poznatiji kao soul.

Iako se publici dopao ovaj eksperiment, kritičari nisu bili oduševljeni, pa se poznati umjetnik susreo sa osudom javnosti zbog spajanja crkvene muzike sa "đavolskom" i bivao etiketiran kao "bezbožnik".

Ipak, Rej Čarls postaje otac soula i jedan od umjetnika koji su mogli da objedine mnoge muzičke pravce u samo jednu numeru.

Popularnost, slava i trauma iz detinjstva Reja Čarlsa odvodi u svijet poroka. Biva uhapšen na aerodromu zbog posjedovanja nedozvoljenih supstanci.

Tada odlazi na liječenje u kliniku za zavisnosti od droge. Pri izlasku objavljuje pjesmu "Vrijeme plača".

HIMNA ZA DžORDžIJU

Rej Čarls je bio veliki borac protiv rasizma i nije htio da nastupa u uslovima koji su diskriminisali njegovu crnu rasu.

Naime, u jednom od nastupa u okviru turneje po cijeloj zemlji, organizator je uslovio Reja Čarlsa da pristane na koncert u kojem će crna i bijela publika biti razdvojene u koncertnoj sali.

Kada je Rej odbio da nastupa pod tim uslovima, organizator ga je tužio, a Čarls je taj proces izgubio i čak dobio zvaničnu zabranu izvođenja na teritoriji rodne Džordžije, što je za njega bio ogroman udarac.

Ironija života ogleda se u tome što 25 godina nakon tog nemilog događaja pjesma "Džordžija u mojim mislima" postaje zvanična himna ove države. Na taj način je ispravljena nepravda prema Reju Čarlsu.

SIMBOL GENERACIJE

Rej Čarls je objavio više od stotinu ploča i održao više od 10.000 koncerata. Bio je veliki humanitarac, borac za ljudska prava i jednakost među ljudima drugačije boje kože.

Koliko mu je humanost značila u životu pokazuje činjenica da je osnovao i podržavao "Robinson donaciju" za pomoć licima sa poremećajem sluha.

Čarls je smatrao da ga gubitak vida nije ograničavao koliko se mislilo, zato što je tu prazninu popunjavao sluh koji mu je nudio još veće mogućnosti i varijacije u svijetu muzike.

Rej se ženio dva puta i imao dvanaestoro dece sa deset različitih žena.

Danas je Rej Čarls simbol soula i generacije crnačkog društva u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana