Реј Чарлс - отац соула који је могао објединити многе музичке правце у само једну нумеру

Срна
Реј Чарлс - отац соула који је могао објединити многе музичке правце у само једну нумеру

БИЈЕЉИНА - Један од симбола џеза и блуза, слијепи кантаутор Реј Чарлс умро је на данашњи дан 2004. године.

ОСЛИЈЕПИЛА ГА БРАТОВА ТРАГЕДИЈА

Реј Чарлс је добитник 12 музичких награда "Греми", међу којима и за најбољу пјесму три пута узастопно - "Одлази, Џек!" ( Hit the Road Jack), "Не могу престати да те волим" (I can't stop loving you) и "Гњеван" (Busted).

Чарлс је успио да уједини соул, госпел, поп и кантри, истовремено поставши бесмртна легенда џеза.

Рођен је 1930. године у сиромашној породици као прво дијете Арете и Бејлија Робинсона. У раном дјетињству десио се трагичан догађај који ће га мучити до краја живота - његов млађи брат удавио се у кофи са водом.

Од тада млади Реј почиње да губи вид и са седам година постаје потпуно слијеп.

ЦРКВЕНА МУЗИКА, РОК, БЛУЗ...

Након тога одлази на Флориду у школу за слијепе гдје се образује и учи да свира инструменте, попут клавира, оргуља, саксофона, кларинета и трубе.

У том периоду његови музички правци били су у широком распону од госпела преко кантрија до блуза. Хендикеп сљепила није га спријечио да се усавршава.

"Мене и музику можете раздвојити само хируршким путем", говорио је Реј.

БИЈЕГ ОД ПОЗНАТОГ БОКСЕРА

На самом почетку каријере, Реј Чарлс је своју музику и лична интересовања у великој мјери базирао на радовима тада већ познатих музичара Нет Кинг Кола и Чарлса Брауна.

Наступао је управо имитирајући њих двојицу и тако постајао препознатљив.

У вријеме када је Чарлс кренуо да гради своје име, наишао је на једну препреку - на боксерској сцени налазио се његов имењак, свима познати Реј /Шугер/ Робинсон. Како би публика знала да их разликује, Реј узима само своје средње име.

Од тада наступа као Реј Чарлс и остаје препознатљив пуних 58 година, колико му је трајала каријера.

СОУЛ И ПОРОЦИ

Његов први велики хит био је сингл "Имам жену", пјесма која се нашла на челу топ листе мјесец дана након што је издата. Ријеч је о до тада невиђеном споју госпела /црквене музике/, рока и блуза, чиме је Реј Чарлс утемељио свој музички стил познатији као соул.

Иако се публици допао овај експеримент, критичари нису били одушевљени, па се познати умјетник сусрео са осудом јавности због спајања црквене музике са "ђаволском" и бивао етикетиран као "безбожник".

Ипак, Реј Чарлс постаје отац соула и један од умјетника који су могли да обједине многе музичке правце у само једну нумеру.

Популарност, слава и траума из детињства Реја Чарлса одводи у свијет порока. Бива ухапшен на аеродрому због посједовања недозвољених супстанци.

Тада одлази на лијечење у клинику за зависности од дроге. При изласку објављује пјесму "Вријеме плача".

ХИМНА ЗА ЏОРЏИЈУ

Реј Чарлс је био велики борац против расизма и није хтио да наступа у условима који су дискриминисали његову црну расу.

Наиме, у једном од наступа у оквиру турнеје по цијелој земљи, организатор је условио Реја Чарлса да пристане на концерт у којем ће црна и бијела публика бити раздвојене у концертној сали.

Када је Реј одбио да наступа под тим условима, организатор га је тужио, а Чарлс је тај процес изгубио и чак добио званичну забрану извођења на територији родне Џорџије, што је за њега био огроман ударац.

Иронија живота огледа се у томе што 25 година након тог немилог догађаја пјесма "Џорџија у мојим мислима" постаје званична химна ове државе. На тај начин је исправљена неправда према Реју Чарлсу.

СИМБОЛ ГЕНЕРАЦИЈЕ

Реј Чарлс је објавио више од стотину плоча и одржао више од 10.000 концерата. Био је велики хуманитарац, борац за људска права и једнакост међу људима другачије боје коже.

Колико му је хуманост значила у животу показује чињеница да је основао и подржавао "Робинсон донацију" за помоћ лицима са поремећајем слуха.

Чарлс је сматрао да га губитак вида није ограничавао колико се мислило, зато што је ту празнину попуњавао слух који му је нудио још веће могућности и варијације у свијету музике.

Реј се женио два пута и имао дванаесторо деце са десет различитих жена.

Данас је Реј Чарлс симбол соула и генерације црначког друштва у САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана