“Muzički kaleidoskop” etno-grupe “Iva” pred publikom u Banjaluci: Narod srcem i dušom reaguje na svoje pjesme

Milanka Mitrić
“Muzički kaleidoskop” etno-grupe “Iva” pred publikom u Banjaluci: Narod srcem i dušom reaguje na svoje pjesme

BANjALUKA – Etno-grupa “Iva” iz Doboja nastupila je u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra u okviru projekta “Muzički kaleidoskop”, koji za glavni cilj ima promociju tradicionalne muzike naroda na prostoru Balkana i to u drugačijem i savremenijem aranžmanu.

Pomenutim koncertom ova etno-grupa obilježila je jubilej - petnaest godina postojanja, a publika u koncertnoj dvorani snažnim aplauzima nagradila je iskreno izvedene pjesme iz srca i duše.

- U skladu sa nazivom projekta “Muzički kaleidoskop”, etno-grupa “Iva” vodi kroz svoju muzičku cev. Publika u Banskom dvoru je u jednom zvučnom prostoru, kojeg mi kao kaleidoskop okrećemo i menjamo slike, ali u ovom slučaju zvučne slike originalnih narodnih melodija. Što se tiče karaktera melodija, uglavnom su ljubavne pesme, šaljive pesme, uz po jednu hrišćansku i jednu pagansku pesma. Sve govori o našoj tradiciji i očuvanju kulture i identiteta jednog naroda, te o postojanju naroda ovih prostora - rekao je za “Glas Srpske” rukovodilac etno-grupe “Iva” Saša Pavlović i dodao da gdje god da je “Iva” gostovala, publika je reagovala s oduševljenjem.

U okviru pomenutog projekta, do sada su nastupili u gradovima širom Republike Srpske i Srbije.

Kada je riječ o ovakvom načinu očuvanja tradicije i muzike, Pavlović smatra da je istinski važno da svi zajedno posvetimo više pažnje i prostora svima onima koji rade na tome.

- Treba mediji i država da ulažu mnogo više u ansamble koji se bave takvim stvarima. Ne pričam samo o “Ivi”. Tu je i etno-grupa “Trag”, tu je Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo”, tu je hor iz Bijeljine “Srbadija” i “Vila” iz Prijedora. Republika Srpska sigurno ima dvadeset reprezentativnih ansambla, koji mogu da predstavljaju kulturu i neka ulažu u nas, a mi bi trebalo godišnje da imamo četrdeset koncerata. Narod voli kulturu, svoju pesmu, makar je i promenili i stavili u drugi kontekst, ali oni prepoznaju. To je taj kontinuitet i duh koji se oseća, na šta reaguje i srce i duša - dodao je Pavlović.

Pored izvornog narodnog muzičkog stvaralaštva, “Iva” se bavi i očuvanjem srpskih duhovnih - liturgijskih i paraliturgijskih pjesama. Ime je dobila po travi ivi koja raste na obližnjoj planini Ozren i na svojim nastupima uvijek pokušavaju da opravdaju izreku “Trava iva od mrtva pravi živa”.

Gost koncerta bila je pjevačka grupa Katedre za etnomuzikologiju Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Otvorene izložbe dobitnica Plaketa Banskog dvora

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana