Izbor najboljih svjetskih albuma za 2022. godinu: Tradicionalisti u vremenu striminga VIDEO

Branislav Predojević
Izbor najboljih svjetskih albuma za 2022. godinu: Tradicionalisti u vremenu striminga VIDEO

Gledajući godišnje liste najbolje komercijale i najbolje muzike nije teško učiti razdor između ukusa većeg dijela publike i kritike koja bira svoje favorite, ali u današnjem vremenu vrlog novog svijeta u kojem su moć tehnologije i hiperproduktivnost izbrisali sve žanrovske granice i obezvrijedili svaki relevantan kritički sud to i nije pretjerano iznenađenje.

Ukus oblikovan bezgraničnom masovnošću striming ponude, histerijom društvenih mreža i pohlepom muzičkih korporacija, ne ostavlja mnogo mjesta kreativnosti i dobrom ukusu, dok s druge strane bilo kakav objektivan sud pojedinca pada pod fizičkom nemogućnošću da se presluša i objektivno procijeni sve što se objavi u toku jedne kalendarske godine. Ipak, trend uspona tradicionalnog shvatanja muzike pažljivo prilagođene duhu vrlog novog svijeta u kojem svi živimo ponudio je niz odličnih albuma, koji na pravi način reflektuju emocije trenutka. Daleko na listama najslušanijih i najstrimovanijih imena tipa Bed Bani, Tejlor Svift, Rozalia, Bijonse Novles i sličnih superkomercijalnih pop zvijezda, krije se niz impresivnih izdanja albuma svih žanrova, koji pokazuju da kreativnost, talenat, vještina i emocija nisu presušili, već su pažljivo sakriveni u beskrajnoj džungli izdanja striming ere, gdje se često ne vidi jedno stablo od gustoće šume.

Godina u kojoj postoje fantastična debi izdanja britanskih bendova “The Mysterienes” ili “Wet Leg”“ ili monumentalnog remek-djela “Dragon New Warm Mountain I Belive in You”, grupe “Big Theif”, koje svojom ljepotom miri potpuno suprotne muzičke ukuse, te zrelih klasika velikih imena poput “The Black Keys” ili “Red Hot Chili Peppers”, jednostavno ne može biti loša u muzičkom smislu. Bogatstvo i raznolikost muzičke ponude nikad nisu bili prisutniji, industrija jednostavno više nema pravila, a količina talenta i vještine kontinuirano dopire sa svih strana svijeta. Plesnu i rep muziku u velikoj mjeri osvježavaju mladi umjetnici koji miješaju “uradi sam” estetiku s komercijalnim pop obrascima, gitaristička rok muzika vraća se na velika vrata, kao i stranski snimljen soul zvuk, dok se teži zvuci nastavljaju širiti posebno u okviru alternativnog roka i hardkora sa sve više izvođača koji se uspješno probijaju u mejnstrim vode. Prodaja vinila je nakon 35 godina nadmašila prodaju CD diskova uz kontinuirani rast prodaje kaseta, nostalgično prepakivanje slavne rok prošlosti i dalje je najisplativije velikim izdavačima koji kontinuirano otkupljuju kataloge velikih rok zvijezda tipa Bob Dilan ili Brus Springstina, kako bi zaradili dodatne milijarde na njima. Na svu sreću čitava gomila mladih muzičara na svoj način iščitava muzičku tradiciju, prilagođava je vremenu u kojem živimo, ne dozvoljavajući da sistem pobijedi pojedinca a da profit mjeri emociju, već stvaraju pjesme koje će preživjeti sud vremena, poput klasika na kojima su oni i mi odrastali. Ovo je potpuno subjektivan izbor iz nekoliko stotina preslušanih albuma od nekoliko hiljada snimljenih tokom 2022. godine i koji nema bilo kakvih ambicija osim da uživate u ljepoti muzike.

1. Big Theif  - “Dragon New Warm Mountain I Belive in You”

Malo je albuma ove godine ujedinilo različite ukuse poput ovog remek-djela i to s punim pravom. Iako sastav “Big Theif” na momente zvuči kao da je rođen u onom podrumu kuće u Vudstoku gdje su snimali Dilan i “The Band”, oni su u stvari odrasli u urbanoj džungli Bruklina i to je oblikovalo njihov pulsirajući i hipnotički zvuk koji zvuči kao savršeni folk-rok za 21 vijek. Trip-hop ritmovi, akustične gitare, elektronski pasaži, kantri melodije te čudesni glas i stihovi pjevačice Adrijane Linker, kroz 20 pjesama i 80 minuta muzike grade impresivni odgovor na velike dvostruke albume rok istorije poput “White Albuma”, “The Basement Tapes” ili “Sign O The Times”, napisan i snimljen tokom neurotične i usamljeničke 2022. godine na nekoliko lokacija širom Amerike, kao unikatni dokument preživjele ljudskosti u eri korporativne tehnologije.

2. The Mysterienes - “Reeling”

Novi rok heroji iz Liverpula svoj “Mersbit” za 21. vijek kreiraju kroz senzualni i mračni bariton Lije Metaklifte, prljave i bučne gitare i dramatične ritmove ostatka grupe stvarajući od svog debi albuma unikatno remek-djelo i najuzbudljiviji britanski rok album u proteklih 20 godina. Nastao na tragovima grupa poput “The Stooges”, “Nirvana”,  “Mudhoney” i “Pretenders”, njihov album pulsira opasnim rok zvukom koji savršeno prenosi mračne, opsesivne i žestoke stihove njihove frontmenke, koja svoju poziciju centralne figure nosi sa stilom u kojem njen leopard kombinezon i stratokaster gore istim plamenom na kojom su Dejvid Bouvi i Igi Pop postali rok božanstva. Ukratko, imperija uzvraća udarac.

 

3. El Perro - “Hair Of”

Novi bend Parkera Gigsa, bivšeg gitariste i pjevača kultnog benda “Radio Moscow”,  pod nazivom “El Perro” uzima psihodjelični bluz-rok Džimija Hendriksa i sastava “The Cream” kao polaznu tačku i obogaćuje ga nadrealnim latino i fank ritmovima perkusionista gurajući na kraju putanje svoju muziku u onu rupu u koju je uskočio bijeli zec iz Alisine zemlje čuda. Pošto je dobro poznato da tamo zakoni fizike ne funkcionišu kao u našem svijetu, već se dimenzije, visina i veličina mijenjaju u skladu s potrebama, nije teško zamisliti kako ove pjesme zvuče dok ih sluša Ludi šeširdžija i ekipa.

 

4. The Black Angels - “Wilderness of Mirrors”

Kultni bend iz Ostina vratio se nakon pet godina pauze s novom kolekcijom mračnih i bučnih pjesama punih neobičnih distorziranih gitara, cviljenja melotrona i klavijatura, ubitačnih bubnjeva, melanholije gudačkih instrumenata i mutnih vokala. Album “Wilderness of Mirrors” jeste opasna i halucinantna vožnja svijetom kojim vlada društvena i politička devastacija, dok se okolo motaju duhovi Sida Bareta, Artura Lija, Rokija Eriksona i “Velvet Underground”.

 

5. The Delnies - “The Sea Drift”

Članovi kalifornijskog benda “The Delnies” shvatili su da je moć tišine nekad efikasnija od voluminizirane buke. Sanjivi vokali, akustični instrumenti, prebiranje po klavirskim dirkama, melanholična truba i plutajuće melodije kantri soula vode vas na putovanje kroz mitsku Ameriku iz filmova Džona Forda ili romana Džona Stejbeka, koja, čisto da nemamo iluzija, u stvarnosti odavno ne postoji, već se preselila u pjesme Vilija Vlautina i glas Ejmi Bon, gdje sada žive svi ti likovi odbačenih i zaboravljenih gubitnika američkog sna.

 

6. Drive-By Truckers - “Welcome 2 Club XIII”

Nakon dva albuma protkana angažovanim društveno političkim temama “Drive-By Truckers “ na ploči “ Welcome 2 Club XIII” ponovo su okrenuti onom na čemu su izgradili sopstvenu reputaciju, a to su velike priče o malim ljudima s američkog juga odsvirane na sudaru virtuozne tradicije južnjačkog roka i dosljedno otpadničkog pank stava. Lider benda Paterson Hud u naslovnoj pjesmi pjeva da je samo potreban pank i to je možda stih koji najbolje opisuje suštinu ovog albuma i cijele karijere jednog od najvećih američkih bendova današnjice.

 

7. Majvis Stejpls & Levon Helm - “Carry Me Home”

Posthumno objavljeni album bijelog južnjaka Levona Helma, vokala i bubnjara legendarnog sastava “The Band” i crne soul dive Majvis Stejpls snimljen je na prijateljskom sešnu u Vudstoku godinu dana prije Helmove smrti 2012. godine. U prvom planu je vatromet od glasa Stejplsove, Levon se mudro drži u pozadini i uskače kada je potrebno, bend od 11 muzičara svira za svoju dušu, a rezultat je ploča koja spaja najplemenitije elemente crnog i bijelog zvuka američke muzike u cjelinu koja sija kao dijamant na kruni dvije velike karijere.

 

8. Li Filds - “Sentimental Fool”

Jedan od posljednjih živih soul velikana 20. vijeka tvrdoglavo odbija da se penzioniše snimajući iz godine u godinu bolje albume. Okružen bijelim poštovaocima svog rada koji ne čine muzički ništa specijalno osim što savršeno prate njegov veličanstveni glas, koji nam pjeva o ljubavi kao posljednjoj granici normalnosti u svijetu u kojem više ništa nije normalno, a Lijev glas je Bogom dati savršeni instrument koji vas s lakoćom tjera da plačete i da se smijete, jednako onako kao što nam to život radi od rođenja do smrti. Bez studijskih trikova, bez sintisajzera ili programiranih ritmova ovo je organsko, iskreno i moćno taman toliko da dobijemo još jedan savremeni retro klasik.

 

9. Wet Leg - “Wet Leg”

Britanski tandem “Wet Leg” na svom debi albumu predstavio je unikatnu pop filozofiju ljutih djevojaka, britkog humora, otkačenih ritmova, bučnih gitara i post pank energičnosti uz sleng/blog poeziju na tragu brutalnog jezika društvenih mreža, kreirajući zvuk koji stvara kolektivnu energiju za ples ljudi koji ne vole plesati. Pjesme su zabavne, zarazne i toliko beskrajno čudne da djeluje kao da su braća Sparks oživjeli u liku ove dvije mlade djevojke sa ostrva Vajt, koje su postale jedno od najprijatnijih iznenađenja godine.

 

10. The Black Keys - “Dropout Boogie”

Nakon što su albumom “Delta Dream” iz 2011. rekonstruisali sopstvene bluz korijene, heroji garažnog roka “The Black Keys”, shvatili su da ne bi trebalo bježati od onog što suštinski predstavlja ovaj bend. A to je, da ne bude zabune, bučni tandem dvojice rok šljakera koji sviraju bučne rok pjesme. Bubanj-gitara-glas i majstorska produkcija koja klizi po tankoj granici između garaže i stadiona, isporučujući zarazne rok komade koje bi mogli bez problema da stavite u svaku deceniju od Elvisa pa naovamo i da se osjećaju udobno kao kod kuće, dok su gosti poput Bilija Gibonsa samo šlag na torti.

Ostatak liste

Fontaines D.C. - “Skinty Fia”

Red Hot Chili Peppers -”Return of the Dream Canteen”

Džek Vajt - “Entering Heaven Alive”

First Aid Kit - “Palomino”

Markus King -”Young Blood”

Sister Kuki - “In the Blue Corner”

Hurray For The Riff Raff - “Life On Earth”

Spiritualized - “Everything Was Beautiful”

Tadž Mahal & Rej Kuder -”Get On Board”

Fantastic Negrito - “White Jesus Black Problems”

St. Paul & The Broken Bones - “The Alien Coast”

Wilco - “Cruel Country”

Viju Farka tur & Khruangbin - “Ali”

Nil Jang & Crazy Horse - “World Record “

Dropkick Murphys - “This Machine Still Kills Fascists”

Shanda & the Honjlers - “It Ain't Easy”

The Schizophonics - “Hoof It”

Litl Fredi King - “Blues Medicine”

Bili Kalahan - “YTIA”

Danger Mouse & Black Thought - “Cheat Codes”

Gyasi - “Pronounced Jah-See”

Kurt Vejl - “(wjatch my moves)”

Boulevards - “Electric Conjboy: Born in Carolina Mud”

Starcrawler - “She Said”

Badi Gaj - “The Blues Don’t Lie”

Swamp Dogg - “I Need a Job... So I Can Buy More Auto-Tune”

Dejl Vatson - “Jukebox Fury”

Crows - “Beware Believers”

Viagra Boys- “Cave Records”

Pixies - “Doggerel”

Lucius - “Second Nature”

Red Hot Chili Peppers - “Unlimited Love”

Eli “Paperboy” Reed - “Down Everdy Road”

Belle and Sebastian - “A Bit of Previous”

Panda Bear & Sonic Boom - “Reset”

Arctic Monkeys - “The Car”

Calexico - “El Mirador”

Čes Mekombs - “Heartmind “

Black Country, New Road - “Ants From Up There”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana