Zoran Kostić Cane: Muzika i duhovnost

Tanjug
Zoran Kostić Cane: Muzika i duhovnost

ČAČAK - Razgovor sa Zoranom Kostićem Canetom o preplitanju duhovnosti, pojanja i savremenog mužičkog izraza održan je juče u Velikoj sali čačanske Biblioteke kao prvi večernji program u okviru manifestacije “Horska sretanja” koju organizuje Udruženje “Irmos”.

Osim pjevača “Partibrejkersa”, u razgovoru su učestvovale predstavnica “Irmosa” Irena Čolović i Tanja Vuković iz Gradske biblioteke.

Čolović je iskoristila priliku da se osvrne na bogat, sedmodnevni program manifestacije i na cilj organizacije ovih svečanosti.

“ ''Horska sretanja'' smo pripremili sa idejom da negujemo duhovno-muzički identitet, da izučavamo i čuvamo crkvenu horsku muziku koju smo dobili u nasleđe. Duhovne akademije se uglavnom organizuju u manastirima u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, tu su gotovo sva dešavanja - svete liturgije, naravno, ali i horske probe i prateća predavanja. Naša želja je bila da izađemo i izvan okvira manastira, da duhovno oplemenimo svoj grad”, kazala je Čolović.

U svom jednočasovnom izlaganju, Kostić je govorio o muzici koju sa ostalim članovima “Partibrejkersa” stvara gotovo 40 godina, o svom duhovnom razvoju, traženju pravog puta, uticaju muzike na formiranje ličnosti i kreiranju muzičkog ukusa.

Pored toga, govorio je i o potrebi da se kritički razmišlja i da se razotkrivaju manjkavosti društvenog sistema u kojem živimo, kao i o teretu popularnosti onih ljudi koji se bave muzikom koja razobličava moralni pad čovjeka.

Kako on navodi, ujedno je to bio i “verbalni hod po trapezu koji je trasirao put do skrivenih odaja duše, koja i pored svih iskušenja molitvom Gospodu ima šansu da preživi i doživi duhovni preobražaj”.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana