Зоран Костић Цане: Музика и духовност

Taњуг
Зоран Костић Цане: Музика и духовност

ЧАЧАК - Разговор са Зораном Костићем Цанетом о преплитању духовности, појања и савременог мужичког израза одржан је јуче у Великој сали чачанске Библиотеке као први вечерњи програм у оквиру манифестације “Хорска сретања” коју организује Удружење “Ирмос”.

Осим пјевача “Партибрејкерса”, у разговору су учествовале представница “Ирмоса” Ирена Чоловић и Тања Вуковић из Градске библиотеке.

Чоловић је искористила прилику да се осврне на богат, седмодневни програм манифестације и на циљ организације ових свечаности.

“ ''Хорска сретања'' смо припремили са идејом да негујемо духовно-музички идентитет, да изучавамо и чувамо црквену хорску музику коју смо добили у наслеђе. Духовне академије се углавном организују у манастирима у Овчарско-кабларској клисури, ту су готово сва дешавања - свете литургије, наравно, али и хорске пробе и пратећа предавања. Наша жеља је била да изађемо и изван оквира манастира, да духовно оплеменимо свој град”, казала је Чоловић.

У свом једночасовном излагању, Костић је говорио о музици коју са осталим члановима “Партибрејкерса” ствара готово 40 година, о свом духовном развоју, тражењу правог пута, утицају музике на формирање личности и креирању музичког укуса.

Поред тога, говорио је и о потреби да се критички размишља и да се разоткривају мањкавости друштвеног система у којем живимо, као и о терету популарности оних људи који се баве музиком која разобличава морални пад човјека.

Како он наводи, уједно је то био и “вербални ход по трапезу који је трасирао пут до скривених одаја душе, која и поред свих искушења молитвом Господу има шансу да преживи и доживи духовни преображај”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана